Filmul unui elev român va fi proiectat la Cannes

Scurtmetrajul “Tibi”, regizat de elevul în clasa a XII-a Dan Iliuță, a fost acceptat la Festivalul de la Cannes.

Dan-Iliuta
Dan Iliuță, regizorul filmului

Tibi, un film realizat de un grup de elevi ai Colegiului Naţional “Gheorghe Lazăr”, a fost înscris şi acceptat în secţiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai 2015), secțiune care promovează noile talente, încă nedescoperite în lumea filmului.

Există însă și o problemă: spre deosebire de film – care a fost realizat, în întregime, pe bază de voluntariat, deplasarea la Cannes costă. Și cum nu au banii necesari pentru această deplasare, elevii români încearcă să strângă suma necesară prin intermediul unei unei platforme online. Și, da, exact: fiecare dintre cititorii acestor rânduri poate ajuta.

Iar acestea fiind spuse, iată povestea scurtmetrajul “Tibi”, relatată de Dan Iliuță, regizorul filmului.

“Tiberiu Dinescu (jucat de actorul Vlad Galer) un tânăr de 21 de ani, confruntat încă de mic cu o dramă devastatoare: moartea tatălui său în circumstanţe inexplicabile. Delirul său este întrerupt odată ce primeşte un bilet anonim, o posibilă cale de a afla adevărul. Disperat, se agaţă de orice fir care l-ar putea conduce spre tatăl său, dă curs chemării şi astfel, ajunge să o cunoască pe Emilia (Raluca Mihai), o umbră a trecutului. Aflată pe patul de moarte, Emilia îşi doreşte să transmită cuiva secretul ştiut, se pare, numai de ea, ce o leagă de tatăl lui Tibi. Totuşi, înainte de a putea dezvălui întreg misterul fiului, boala intervine, astfel încât el nu mai ajunge să afle vreodată întregul adevăr. Cu toate acestea, folosindu-se de frânturile pe care le aflase de la muribundă, şi ajutat de fiica ei, Ioana (Cezara Munteanu), ce pare să fie mărturia unei realităţi sumbre, însă neclare, porneşte într-o căutare derizorie printre mrejele trecutului. Violent, tulburat şi paranoic, el se ataşează însă de Ioana, care îi devine partener de suferinţă. Ajungând în cele din urmă la un posibil suspect pentru moartea tatălui, Tibi hotărăşte ce se va întâmpla. Chiar şi aşa însă, curând apare o nouă problemă, care îi aruncă pe cei doi într-o situaţie cu totul şi cu totul neobişnuită.”

tibi

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu