Festivalul filmului japonez: o ediţie dedicată filmelor cu ninja

Cinefilii bucureşteni sunt invitaţi să participe marţi, 21 mai 2013, de la orele 19.00, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu (str. Eforie nr. 2), la deschiderea Festivalul filmului japonez.

Ediţia din acest an se va desfăşura între 21 mai – 26 mai în acelaşi loc bine-cunoscut iubitorilor de film – Cinemateca Română (sala Jean Georgescu) din Bucureşti. Organizatorii evenimentului – Ambasada Japoniei şi Japan Foundation în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română au optat de această dată pentru o ediţie dedicată filmelor cu ninja, un gen cinematografic cu mare succes la public.

Marea majoritate a peliculelor selectate în acest an poartă semnătura unor regizori care au consacrat în anii ‘60 filmul istoric (Jidai-geki): Tai Kato (cu peliculele Samuraiul vântului/Kaze no Bushi şi Cronica celor din clanul Sanada/Sanada fuunroku), Yamamoto Satsuo (prezent şi el cu două producţii: Ceata de ninja/Shinobi no mono şi Întoarcerea Ninja/Zoku shinobi no mono), Kon Ichikawa (cu Răzbunarea unui actor/ Yukinojo henge) sau Masahiro Shinoda (Spionul samurai/Ibun sarutobi sasuke). Din distribuţia acestor pelicule se remarcă actori precum legendarul Ichikawa Raizo, protagonistul unei populare serii cinematografice cu eroi ninja realizată în Japonia între anii 1962-1969 şi pe care-l puteţi vedea în filmele regizate de Yamamoto Satsuo şi Kon Ichikawa, sau actori precum Koji Takahashi şi Hashizo Ohkawa.

Alături de producţiile de lung metraj, în festival mai figurează şi un film SF de animaţie – Cyborg 009. Legenda unei supergalaxii, singurul care are subtitluri atât în română cât şi în engleză.

Intrarea publicului este liberă!

Programul Festivalului filmului japonez

[citat]Marţi, 21 mai 2013, ora 19.00[/citat]

SAMURAIUL VÂNTULUI / KAZE NO BUSHI (1964, color, 95 min, subtitluri în engleză). Scenariul filmului pleacă de la romanul lui Ryotaro Shiba şi îşi plasează acţiunea în timpul shogunatului Tokugawa. Îngrijorat de situaţia de la Kishu, guvernul de la Edo îl trimite pe Shinzo Nabari, unul dintre agenţii săi secreţi, în zonă pentru a infiltra în cercurile puterii. Misiunea lui este aceea de a o găsi şi proteja pe prinţesa care locuieşte acolo incognito. Ea este în primejdie de a fi răpită de membrii unei facţiuni ostile regimului Tokugawa care urmăreşte să preia puterea, iar miza este foarte mare – grupul care pune mâna pe prinţesă are cale liberă în a controla întreaga zonă. Shiba reuşeşte să o găsească şi în curând se dovedeşte că eforturile sale nu au fost în zadar. Cei doi sunt prinşi în iţele unor intrigi complicate şi se îndrăgostesc unul de celălalt împotriva voinţei lor. Autoritatea prinţesei în Kishu este restabilită, însă în final cei doi îndrăgostiţi trebuie să se despartă…

[citat]Miercuri, 22 mai 2013, ora 19.00[/citat]

CEATA DE NINJA/ SHINOBI NO MONO (1962, alb/negru, 105 min, subtitluri în engleză). Acţiunea se petrece pe la 1570, spre sfârşitul războiului civil. În provincia Iga activează două grupări de luptători ninja conduşi de Momochi Sandayu şi Fujibayashi Nagatonokami, care-şi au sediile în două fortăreţe diferite. Membrii lor sunt luptători desăvârşiţi, cunoscători ai secretelor artelor marţiale. Unul dintre cei mai buni ninja din regiune este tânărul Ishikawa Goemon, membru al clanului Momochi. Războiul civil care sfâşia ţara de mult timp se apropia de sfârşit o dată cu decizia generalului Oda Nobugawa de a pune capăt conflictului prin unificarea Japoniei, ceea ce însemna implicit şi sfârşitul influenţei grupărilor de ninja. În faţa acestui duşman comun, atât cei din fortul Momochi, cât şi adepţii lui Fujibayashi îşi trimit oamenii pentru a-l asasina pe generalul Oda. Goemon este şi el trimis la Kyoto de către maestrul său drept răzbunare pentru idila pe care Goemon o avusese cu soţia sa, Inone. Ajuns la Kyoto, Goemon încearcă în zadar să găsească o cale de a-l ucide pe general. Între timp se îndrăgosteşte de o tânără prostituată Maki, însă află că Sandayu o omorâse pe Inone. Întors la Iga, se luptă cu Sandayu care încearcă să-l otrăvească. Goemon reuşeşte să fugă şi începe o viaţă nouă împreună cu Maki, într-un loc retras din munţi. Sunt însă urmăriţi de Sandayu care, în schimbul vieţii lui Maki îl obligă pe Goemon să plece în cartierul general al lui Oda şi să-l otrăvească. Tânărul ninja se strecoară noaptea în dormitorul lui Oda şi-i toarnă pe buze otrava teribilă pregătită de Sandayu. A doua zi însă, descoperă cu stupoare că Oda supravieţuise şi mai mult decât atât, urma să atace fortificaţiile ninja de la Iga. Goemon se întoarce la Iga, găseşte cele două fortăreţe în ruine şi descoperă că Sandayu fusese una şi aceeaşi persoană cu Fujibayashi. O dată cu moartea cumplitului său maestru, Goemon este liber să se întoarcă la traiul tihnit alături de Maki. Primul film din seria ninja lansat în 1962 a avut un mare succes la public şi a continuat pe parcursul a mai multe episoade, Goemon fiind interpretat de fiecare dată de acelaşi actor, Ichikawa Raizo.

[citat]Joi, 23 mai 2013, ora 19.00[/citat]

ÎNTORCEREA NINJA/ZOKU SHINOBI NO MONO (1963, alb/negru, 93 min, subtitluri în engleză). Filmul începe în 1582, când generalul Oda Nobunaga, scăpând de o încercare de asasinat, ordonă decimarea celebrelor fortăreţe ninja din provincia Iga. Eroul ninja al poveştii, Ishikawa Goemon, împreună cu soţia, Maki şi cu fiul, Gohei locuiesc într-o pădure, bucurându-se de o viaţă tihnită. Liniştea lor e întreruptă tragic de un atac împotriva lui Goemon, în urma căruia Gohei moare. Goemon, care jură să răzbune moartea fiului, şi Maki se refugiază într-o fortăreaţă buddhistă din Saiga, care-i adăposteşte pe duşmanii lui Oda. Ajuns la curtea lui Akechi Mitsuhide, mâna dreaptă a lui Oda, Goemon intră în slujba lui, chipurile ca ţăran ce visează să devină samurai. Alături de Akechi, a cărui ură faţă de Oda creşte pe parcursul evenimentelor, Goemon porneşte în ajutorul lui Toyotomi Hideyoshi, dar, pe drum, trupele sunt întoarse de Akechi împotriva lui Oda, aflat într-un templu din Kyoto. Victoria e de partea atacatorilor, Goemon încolţindu-l pe Oda şi ucigându-l. Întors în Saiga, eroul îi jură lui Maki să nu o mai părăsească niciodată, însă visul lor e din nou întrerupt, de data aceasta de atacul oamenilor lui Hideyoshi împotriva fortăreţei buddhiste. Încercuiţi, ameninţaţi de foamete şi neştiind ce s-a întâmplat cu Akechi, apărătorii sunt încurajaţi de Goemon să reziste. El însuşi se strecoară afară din fortăreaţă, pentru a cere ajutorul călugărilor din Negoro. La întoarcere, găseşte locul pustiit, presărat cu cadavre, printre care şi cel al lui Maki. Un mesaj mâzgălit îi ordonă să îl ucidă pe Hideyoshi. Tokugawa, al cărui plan de a-l elimina pe Akechi cu ajutorul lui Hideyoshi reuşise, vede prilejul de a scăpa şi de acesta din urmă. Prin Hanzo, îi dă lui Goemon planul castelului. Trădat de podeaua care scârţâie, el reuşeşte totuşi să-l găsească pe Hideyoshi, aruncă un shuriken, însă este capturat. Scena finală ni-l arată pe Goemon condus spre un cazan cu apă clocotită.

[citat]Vineri, 24 mai 2013, ora 19.00[/citat]

SPIONUL SAMURAI/ IBUN SARUTOBI SASUKE (1965, alb/negru, 100 min, subtitluri în engleză). Acţiunea are loc în sec. XVII, în perioada cuprinsă între bătălia de la Sekigahara din anul1600 şi asediul oraşului Osaka din 1614. Sarutobi Sasuke face spionaj pentru clanul Sanada şi este prins în vâltoarea conflictului dintre două grupuri rivale de spioni, cei care lucrează pentru Shogunatul Tokugawa şi cei care sprijină clanul Toyotomi. După bătălia de la Sekigahara pe care au câştigat-o, membrii grupării conduse de Tokugawa Ieyasu se bucurau de o poziţie strategică superioară. În acelaşi timp victoria lor semănase multă ură şi vrajbă printre samurai, foarte mulţi dintre aceştia devenind ronini (samurai fără stăpân). Spionii shogunatului Tokugawa erau conduşi de Sakon Takatani şi Tatewaki Koriyama, iar cei al clanului Toyotomi ascultau de Shigeyuki Koremura şi de locotenentul său, Takanosuke Nojiri. Între timp se pare că Tatewaki, şeful spionilor Tokugawa se gândea serios să dezerteze în tabăra adversă. Povestea începe atunci când Sasuke este abordat de Mitsuaki Inamura, un alt spion al clanului Toyotomi, care îi dezvăluie intenţiile lui Tatewaki. Sasuke, crezând că această intriga poate genera un nou război, încearcă să se ţină departe şi-I dă de înţeles lui Mitsuaki că nu vrea să se amestece în acest complot. Acesta îl imploră pe Sasuke să-l ajute, deoarece nemilosul judecător al locului, Genba Kuni este în căutarea lui. Între timp Mitsuaki este ucis şi toată lumea îl bănuieşte pe Sasuke. Va reuşi el să scape de urmăritori?

[citat]Sâmbătă, 25 mai 2013, ora 19.00[/citat]

CRONICA CELOR DIN CLANUL SANADA/SANADA FUUNROKU (1963, color, 100 min, subtitluri în engleză). Povestea se deschide cu sfârşitul Bătăliei de la Sekigahara, în care foştii aliaţi ai shogunului Toyotomi Hideyoshi se luptaseră pentru supremaţie, învingătorul fiind Tokugawa Ieyasu. Un grup de copii orfani rătăcesc pe câmpul de luptă în căutare de armuri, când dau peste un tânăr cu puteri magice, pe nume Sasuke. Orfana Okiri se îndrăgosteşte imediat de el, însă Sasuke o respinge, spunând că soarta lui e să fie singur, fiindcă e altfel decât ceilalţi. După aproape zece ani, ceata orfanilor s-a transformat într-o bandă gălăgioasă de hoţi şi ticăloşi lipsiţi de griji. Încercarea lui Okiri de a-l uşura de bani pe-un tânăr îmbrăcat în haine europene îl readuce în prim-plan pe Sasuke. Fata îşi aminteşte de sentimentele pe care le nutrise odinioară pentru el. Banda îl invită să i se alăture, dar Sasuke refuză. Totuşi, văzându-i că se amestecă în treburile unui samurai, decide să intervină şi, după încăierare, e arestat împreună cu ei. Samuraiul care-i interoghează, Sanada Yukimura, le spune că, neputând suporta traiul sub Clanul Tokugawa, mulţi s-au alăturat cauzei lui Hideyori, fiul lui Hideyoshi, deşi ştiu că nu sunt sorţi de izbândă. Membrii bandei, impresionaţi de perspectiva de-a lupta, dornici de a-şi descoperi identitatea, se hotărăsc să devină vasalii lui Sanada şi să atace Castelul Osaka. În cele trei asalturi împotriva Castelului Osaka, înfruntând trădarea din partea bătrânilor sfătuitori ai lui Hideyori şi uneltirile lui Ieyasu pentru a slăbi puterea celorlalte clanuri în războaie constisitoare, Sasuke este rănit, iar Okiri pierde copilul pe care urma să-l aibă cu acesta. Sasuke decide să lupte până la capăt. La finalul ultimei bătălii, graţie puterilor sale magice, le salvează pe Okiri şi pe Senhime, soţia lui Hideyori, lăsându-le să fie găsite de trupele lui Tokugawa, plecate în căutarea acesteia din urmă. La final, Hattori Hanzo, cel mai important dintre ninja Clanului Tokugawa, îl provoacă pe Sasuke la duel, aceasta fiind tot ce le-a mai rămas celor doi acum, că domneşte din nou pacea. După o încleştare pe viaţă şi pe moarte, Sasuke, învingător, o porneşte iarăşi prin lume, la fel de singur ca la început.

[citat]Duminică, 26 mai 2013, ora 15.00[/citat]

CYBORG 009: LEGENDA UNEI SUPERGALAXII/CYBORG 009 CHO GINGA DENSETSU (film de animaţie, 1980, color, 130 min, subtitluri în română). Dr. Cosmo a descoperit o Super-existență – o sursă de energie care a creat universul, pe care a numit-o Vortex şi este pe cale să finalizeze teoria controlului acestuia. Dr. Gillmor și Cyborg 001 lucrează împreună cu Dr. Cosmo la Centrul International de Cercetare Spațială, dar ceilalţi opt Cyborgi se bucură de viața pașnică în țările lor, după lupte înverșunate cu Fantomele Negre. Într-o zi, Cyborg 001 avertizează că un dușman va ataca pe Pământul și pe monitorul de supraveghere a spaţiului se observă un obiect zburător neidentificat. Dr. Gillmor solicită de urgență ca toţi cyborgii să se întoarcă pentru a fi gata de luptă. După un timp, apare o ciudată pasăre gigantică, în formă de navă spațială. De pe ea coboară un copil umanoid, Saba, evadat de pe planeta sa, numită Commadar. Aceasta fusese o planetă frumosă la fel ca şi Pământul, dar fiind atacată de către împăratul Zoa de pe planeta Dagas, întreaga ei civilizație a fost distrusă. Tot atunci a fost răpit şi tatăl lui Saba, Dr. Korvin, cel mai bun cunoscător al misterelor spațiului, cel care definitivase teoria controlului Vortex-ului. Dorinţa lui Zoa era de a deţine controlul total asupra universului, prin obținerea super-energiei. Saba le spune despre existența dușmanului formidabil și despre intriga lui îngrozitoare. Chiar înainte de pregătirea navetei cu care cyborgii aveau să plece în spaţiu, Dr. Cosmo și Cyborg 001 sunt răpiți de către trupele planetei Dagas, conduse de generalul Garo. Ei trebuie salvaţi imediat, înainte ca inamicul să afle secretele navei spaţiale. Naveta trece prin portalul stelar – un tunel imens în spațiu, și zboară prin spațiu sute de ani-lumină, sub îndrumarea lui Saba. După ce este avariată într-o luptă aprigă, nava aterizează pe o planetă numită Phantarion. Aceasta fusese la rândul ei distrusă de Zoa, fiind acum locuită doar de dinozauri și păsări ciudate. Cyborgii luptă cu Cyclops și o salvează pe prinţesa Tamara, care atârna într-un pandantiv, la pieptul lui Rodak. Cyborg 009 și Tamara se îndrăgostesc, dar fericirea lor este scurtă, fiindcă trupele din Dagas atacă din nou planeta și o distrug, iar Tamara este ucisă în luptă. După multe bătălii sângeroase, cyborgii îi salvează pe Dr. Cosmo și Cyborg 001. Descoperă însă că dr. Korvin era deja mort și creierul său fusese exploatat pentru a-i fi extrase cunoștințele. Zoa plecase deja după Vortex. Între timp, Cyborg 004 moare, sacrificându-se. Cyborgii încep să-l caute pe Zoa cu şi mai mare înverşunare. Îi aşteaptă însă un alt mare pericol – Labirintul stelar – din care nimeni nu poate scăpa. Nava este atrasă în Labirintul stelar. Oare care va fi soarta ei?

RĂZBUNAREA UNUI ACTOR/YUKINOJO HENGE (1963, color, 114 min, subtitluri în engleză). Pe scena Teatrului Ichimuraza din Edo dansează Yukinojo, un celebru “oyama”, actor care interpretează roluri feminine în travesti. Din când în când el priveşte în sus, la loja unde stau Sansai Dobe, un fost magistrat din Nagasaki, Namiji, fiica sa şi totodată favorita shogunului și negustorul Kawaguchiya. Privindu-i, un potop de gânduri amare îl năpădesc. Îşi aminteşte cum din cauza intrigilor acestora, Matsuuraya, tatăl său, un om integru şi onest s-a spânzurat fiind acuzat pe nedrept de contrabandă. Rămas orfan la doar 7 ani, Yukinojo a fost crescut de membrii trupei de teatru Kabuki Kikunojo şi a muncit din greu ca să devină actorul aplaudat de acum. În ciuda succesului, el se gândeşte zi şi noapte la cum să-şi răzbune părinţii. Din ziua în care l-a văzut pentru prima dată pe scenă, Namiji s-a îndrăgostit nebuneşte de Yukinojo. Şiretul Yamaguchiya, care speră să facă afaceri cu Shogunatul crede că drumul cel mai scurt în a-şi realiza planurile este acela de a-i câștiga încrederea femeii, așa încât îi înlesneşte întâlnirea cu Yukinojo. Acesta se bucură la început de această ocazie neaşteptată, căci singura sa dorinţă este cea de răzbunare. Dragostea şi încrederea pe care i-o arată Namiji îi fac însă rău. Într-o noapte cei doi sunt surprinşi de Ohatsu, o hoaţă care intrase în conacul lui Dobe. Ea se îndrăgosteşte de Yukinojo şi-l ameninţă că-l va denunţa. Convins că aceasta îi poate dejuca planurile, actorul încearcă să o ucidă, însă aceasta reuşeşte să scape. Va putea oare Yukijino să scape de intrigile duşmanilor săi şi mai ales va reuşi el să-şi răzbune părinţii?

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu