Fantomele domnului William Hope

Fotografiile cu ființe eterice ale unuia dintre cei mai cunoscuți spiritiști ai lumii.

Considerat unul dintre pionierii “fotografiei spiritiste” William Hope s-a născut în anul 1863, în micul orășel britanic Crewe. Aici a și lucrat ca tâmplar până în anul 1905 când, din întâmplare, în timp ce fotografia un prieten, a observat în fotografia silueta unui spirit. Din acel moment, întreaga sa viață avea să se schimbe: declarând că este înzestrat cu harul de a fotografia spirite, avea să fondeze Cercul Crewe, un grup spiritist compus din șase fotografi, pe care avea să-l conducă și care avea să devină tot mai puternic.

Cuplu de vârstnici însoțit de spiritul unei tinere femei.
Fotografie realizată de William Hope în 1920.

Curând, avea să li se alăture arhiepiscopul Thomas Colley, una dintre personalitățile influente ale vremii. Iar din acel moment Cercul Crewe avea să-și facă publice fotografiile.

O femeie însoțită de cei doi fii ai săi și spiritul unei tinere.
Fotografie realizată de William Hope în 1920.

După Primul Război Mondial, faima lui William Hope a crescut într-un ritm accelerat, iar oameni îndurerați de pe întreg cuprinsul Marii Britanii apelau la serviciile sale pentru în încercarea de a primi un semn de la rudele pierdute în război.

Domnul și doamna Gibson și spiritul decedatului lor fiu.
Fotografie realizată de William Hope în 1919.

Cum notorietatea sa continua să crească, în 1922 Hope avea să se mute la Londra și să devină un medium profesionist. În capitala Marii Britanii Cercul Crewe avea să câștige noi adepți, printre care oameni foarte influenți în societatea britanică. Cel mai cunoscut dintre aceștia a fost, fără îndoială, Sir Arthur Conan Doyle, celebrul creator al seriei Sherlock Holmes.

Întâlnirea anuală a Societății pentru studierea fotografiilor paranormale (în centru, însoțit de soția sa, Sir Arthur Conan Doyle). Fotografie realizată de William Hope în 1922.

În februarie 1922, investigatorul de fenomene paranormale Harry Price avea să dovedească faptul că fotografiile lui Hope sunt simple escrocherii: acesta avea să marcheze în secret plăcile fotografice ale lui Hope, care, neștiind acest lucru, avea să realizeze, în continuare, o mulțime de fotografii ale spiritelor. Însă pe niciuna dintre noile fotografii marcajul lui Price nu avea să apară.

Harry Price însoțit de spiritul unei femei.
Fotografie realizată de William Hope în februarie 1922.

William Hope a fost acuzat în mai multe rânduri de fraudă, însă întotdeauna a fost apărat de susținătorii săi care au continuat. cu încăpățânare, să creadă în capacitățile sale paranormale. Sir Arthur Conan, de pildă, a continuat să creadă în Hope chiar și atunci când dovezile de fraudă au devenit foarte clare și chiar a scris o carte – The Case for Spirit Photography – în încercarea de a-l apăra.

Bărbat însoțit de spiritul soției sale decedate.
Fotografie realizată de William Hope în februarie 1920.

(sursa: National Media Museum)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu