Este înscris în codul nostru genetic să fim buni

O abordare științifică a naturii umane.

“Mari părți din sistemul nostru nervos, creierul nostru, micile cantități de chimicale prezente în fluxul nostru sanguin – toate dezvoltate de gene – sunt acolo pentru a ne ajuta să realizăm legături unul cu celălalt, pentru a ne ajuta să avem grijă unul de celălalt și să colaborăm unul cu celălalt. Este o uimitoare încrengătură de rădăcini nervoase numită nervul vag. Dacă, în condiții de laborator, arătăm oamenilor imagini care sunt surse clasice ce stârnesc dorința de a realiza legături umane, nervul vag este pus pe jăratec.” (Dacher Keltner, profesor de psihologie la Berkeley)

“Simți că pieptul ți se umflă, că ești gata să izbucnești în plâns și că sângele îți gonește prin vene. Simți un nod în gât, o lacrimă o lacrimă în colțul ochiului și un fel de euforie în piept. Acest miracol biologic a fost semnalat de Jonathan Haidt care, studiind mărturiile unor oameni care în timpul unor dezastre au ajutat alți oameni a obținut, de fiecare dată același tip de răspuns. Un tip de răspuns pe care l-a numit înălțare și despre care a spus că arată că oamenii sunt programați genetic pentru a arăta compasiune pentru semenii lor. Și că atunci când oamenii văd astfel de lucruri sunt create endorfine, sunt create substanțe chimice pe care le cunoaștem drept recompense evolutive, pentru că evoluției îi place ca noi să simțim astfel. Iar acestea ne conferă un sentiment de euforie.” (Marc Ian Barasch)

“Este înscris în ADN-ul nostru Este ca și cum ne-am născut pentru a fi egalitariști și democratici. Ca și cum ne-am născut pentru a ne respecta reciproc, pentru a face parte din comunitate și pentru a avea grijă de semenul nostru. Este modul în care suntem constituiți.”

“Tot ce trebuie să faci este să auzi o poveste despre un act de bunătate și vei obține această emoție. Ce fapt uimitor al naturii umane de a avea această emoție care ne determină să fim o parte din comunitate.”

bunatate

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Palosi Marton

    “„Pentru ce Mă numeşti bun?” i-a răspuns Isus. „Nimeni nu este bun decât Unul singur: Dumnezeu.”
    (Luca 18:19)

Adaugă comentariu