Despre bărbați, erotism și dragoste

Câteva dintre gândurile lui Milan Kundera.

Viaţa erotică a bărbatului începe cu o excitaţie lipsită de voluptate şi sfârşeşte cu o voluptate lipsită de excitaţie.

Erotism nu înseamnă numai dorinţa unui trup, în egală măsură înseamnă dorinţa de a fi respectat. Partenerul pe care l-ai cucerit şi care te iubeşte şi te doreşte, este un fel de oglindă a ta, care te arată pe tine, aşa cum eşti şi atâta cât valorezi.

Dragostea nu se manifestă prin dorinţa de a face dragoste (această dorinţă se manifestă la un număr nesfârşit de femei), ci prin dorinţa somnului în doi (dorinţă ce se referă la o singură femeie).

Bărbaţii care aleargă după multe femei pot fi împărţiţi, cu uşurinţă, în două categorii. Unii caută la toate femeile propriul lor vis – ideea lor, subiectivă, despre femeie. Ceilalţi sunt mânaţi de dorinţa de a pune stapânire pe infinita diversitate a lumii feminine obiective.

Cel căruia îi place să privească înapoi, cu orgoliu şi cu lăudăroşenie, pune întotdeauna accentul pe numele femeilor avute; în schimb, cel ce priveşte înainte, spre viitor, trebuie să se asigure, în primul rând, de un număr suficient de femei înregistrate şi contactate.

Din clipa în care nu ne mai pasă cum ne vede cel pe care-l iubim, din clipa aceea înseamnă că nu-l mai iubim.

Două fiinţe care se iubesc, singure, rupte de lume – da, e sublim. Dar despre ce ar putea să discute când rămân singure? Oricât de odioasă ar fi lumea, au nevoie de ea ca să-şi poată vorbi.

Iubirile sunt ca imperiile: dacă piere ideea pe care au fost întemeiate, pier şi ele o dată cu ea.

Orice relaţie de dragoste se întemeiază pe nişte convenţii nescrise, pe care partenerii le stabilesc inconştient din primele săptămâni.

Atâta timp cât oamenii sunt, mai mult sau mai puţin, tineri şi partitura muzicală a vieţii lor se află abia la primele măsuri, aceştia pot s-o scrie împreună şi să-i schimbe motivele, dar atunci când se întâlnesc la o vârstă mai coaptă partitura lor muzicală e, mai mult sau mai puţin, terminată şi fiecare cuvânt, fiecare obiect semnifică altceva în compoziţia fiecăruia în parte.

În faţa sentimentelor rămânem dezarmaţi, pentru că ele există şi atât! Nu le putem în niciun fel cenzura. Putem regreta gesturi, fraze, dar nu şi sentimente. Asupra lor nu avem nicio putere.

Sentimentul de a fi ales există, bunăoară, în orice relaţie de iubire. Iubirea este, prin definiţie, un cadou nemeritat; să fii iubit fără merit e chiar dovada adevăratei iubiri… Când are omul, pentru întâia oară, iluzia că este ales? Probabil că sugar, când primeşte îngrijirea maternă fără vreun merit – şi o cere cu atât mai energic. Educaţia ar trebui să-i risipească această iluzie, să-l facă să priceapă că în viaţă totul se plăteşte. Adesea însă e prea târziu.

Milan Kundera

primul-sarut

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu