30 de citate despre fericire

Mulţi sunt cei care au încercat să ataşeze “prea-plinului” sufletesc o suită de simboluri lingvistice, iar unii dintre ei au izbutit să facă acest lucru într-o formă care se apropie întrucâtva de perfecţiune. Iată mai jos un exerciţiu de imaginaţie redat prin intermediul unor citate celebre menite să contureze doar câteva dintre interpretările fericirii.

 1. Nu ce ai, cine eşti, unde eşti sau ce faci sunt aspectele definitorii pentru fericirea sau nefericirea ta, ci mai degrabă gândurile tale. (Dale Carnegie)

 2. Există o singură cale spre fericire şi aceea este renunţarea la orice fel de grijă provocată de lucrurile care nu depind sub nicio formă de noi. (Epictetus)

 3. Tindem să uităm că fericirea nu este un rezultat al obţinerii a ceea ce nu avem, ci un act al cunoaşterii şi aprecierii a ceea ce deja avem. (Frederick Keonig)

 4. Să fii bun cu toţi, să placi câţiva şi să iubeşti puţini, să fii dorit şi indispensabil pentru cei pe care îi iubeşti sunt cele mai sigure căi prin care te poţi apropia de fericire.(Mary Stuart)

 5. Fericirea apare atunci când se instituie o armonie între ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci. (Mahatma Gandhi)

 6. Unii provoacă fericire pe oriunde pleacă, alţii, ori de câte ori pleacă.(Oscar Wilde)

 7. Succesul nu e cheia fericirii. Fericirea e cheia succesului. Dacă-ţi place ceea ce faci, va veni şi succesul. (Herman Cain)

 8. Există o singură cauză a nefericirii: falsele credinţe pe care le ai în minte, atât de împrăştiate, răspândite şi inerte încât nu te gândeşti niciodată că te-ai putea îndoi de ele.(Anthony de Mello)

 9. Fericirea nu este un dat. Ea derivă din acţiunile noastre. (Dalai Lama)

 10. Cînd una dintre uşile fericirii se închide, se deschide o alta, dar de atât de multe ori ne uităm prelung la cea închisă, încât nici nu mai observăm că o nouă uşă zace deschisă chiar sub ochii noştri. (Hellen Keller)

 11. Motivul pentru care oamenii găsesc atât de greu calea spre fericire este faptul că întotdeauna văd trecutul mai bun decât a fost, prezentul mai rău decât este şi viitorul mai puţin clar decât va fi. (Marcel Pagnol)

 12. Secretul fericirii nu constă în a face ceea ce-ţi place, ci în a-ţi plăcea ceea ce faci. (James M. Barrie)

 13. O masă, un scaun, un vas cu fructe şi o vioară. De ce altceva mai are nevoie un om ca să fie fericit? (Albert Einstein)

 14. Dintre toate formele de precauţie, precauţia în dragoste este  cea mai dăunătoare fericirii. (Bertrand Russel)

 15. Viaţa este foarte simplă, însă noi ne încăpăţânăm să o complicăm. (Confucius).

 16. Cei mai mari duşmani ai fericirii umane sunt durerea şi plictiseala. (Arthur Schopenhauer)

 17. Fericit este cel care învaţă să îndure ceea ce nu poate schimba. (Friedrich Schiller)

 18. Prefer oricând să fiu fericit, decât să am dreptate. (Douglas Adams)

 19. Toţi îşi doresc să trăiască pe culmile munţilor, însă fericirea şi evoluţia se petrec până să ajungi acolo. (Andy Rooney)

 20. Poate că acţiunea nu aduce fericirea, dar nu există fericire fără acţiune. (Benjamin Disraeli)

 21. Cea mai mare parte a fericirii sau a nefericirii noastre depinde de dispoziţia noastră, nu de împrejurări. (Martha Washington)

 22. Fericirea este ceva ce intră în vieţile noastre pe nişte uşi pe care nici nu ştiam că le-am lăsat deschise. (Rose Lane)

 23. Eu, şi nu evenimentele, am puterea de a mă face fericit sau nefericit astăzi. Pot să aleg orice variantă. Ziua de ieri a murit, iar ziua de mâine încă nu a venit. Am doar o singură zi la dispoziţie, cea de azi, şi aleg să fiu fericit. (Groucho Marx)

 24. Fericirea din mâinile tale ţi se pare întotdeauna mică şi neînsemnată. Dă-i drumul şi vei învăţa imediat cât de mare şi valoroasă este. (Maxim Gorky)

 25. Învaţă lecţia desprinderii. Asta e cheia fericirii. (Buddha)

 26. Prima reţetă pentru fericire este: evită să meditezi prea mult asupra trecutului.(Andre Maurois)

 27. Cei mai fericiţi oameni din lume sunt cei care se simt absolut minunat în pielea lor, iar din asta derivă în mod firesc capacitatea de a-ţi asuma responsabilitatea pentru fiecare parte a vieţii. (Brian Tracy)

 28. Să le fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiţi, căci ei sunt grădinile care ne fac sufletele să înflorească. (Marcel Proust)

 29. Pentru a fi fericiţi nu trebuie să ne preocupe prea mult părerea celorlalţi. (Camus)

 30. Fericirea nu depinde decât de noi. (Aristotel)

cale-fericire

(Surse: 1, 2)

Miruna Iacob

Miruna Iacob Blog | Facebook | De același autor

Absolventa de Litere, cu multe placeri vinovate pe cartea de vizita. Printre cele cronice ar fi curiozitatea, literatura, filmele lui Chaplin, o ceasca de cafea pe un fundal preferabil autumnal si orice seara de jazz intovarasita cu un pahar de vin rosu.

Recomandări

Un comentariu

 1. Alexandru Luminare

  Poate cea mai complexa interpretare a fericirii…

  “Frumosi sau urati, prosti sau destepti, norocosi sau ghininosti, intre doua certitudini – nasterea si moartea – sintem in stare sa renuntam la multe idei si la o droaie de idealuri: dar, pitita undeva in suflet, pastram nebiruita aspiratia spre fericire. Oricum, cu totii ne consideram niste candidati, posibili alesi la un scrutin al destinului. Sperand… Sperante ni se vand cu tona, iar noi abia asteptam sa fim mintiti. Ne mintim la randu-ne cat ne tin puterile, tragand nadejde ca macar o data, una singura, fericirea are sa-si arunce ochii si asupra noastra. Desi ea nu prea are obiceiul asta, noi, condamnatii la viata, cutreierand prin lume intr-o doara, o tot pandim. Ne automintim. E poate cea mai frumoasa inchipuire plasmuita de mintea noastra, o umbra propice la care ne adapostim, cand in moalele capului ne bat razele unui soare nemilos, pe drumul nostru intre doua certitudini.”
  Candidatii la fericire
  Ileana Vulpescu

Adaugă comentariu