…și pățania din spatele acesteia.
O fotografie din anul 1885, realizată “la cură, la Slănic Moldova”, despre care N.A. Bogdan istorisește următoarele în “Poveşti şi bazaconii din Moldova” (Bucureşti, 1923).
“Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie așa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creanga să-și scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncușor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coșuleț de brânza sau de păstrăvi și mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi însă, aflându-se și cu dl. A. C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă; ne așezarăm într-un tufiș de lângă sala de cură, Creanga stând în picioare, îndărăt și noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui.”
Descoperită de către specialiștii Muzeului Literaturii Române din Iași în patrimoniul instituției, imaginea este o copie după o ferotipie (una dintre cele mai ieftine şi mai accesibile forme de fotografie, era realizată la târguri, bâlciuri sau pe stradă și nu necesita cunoştinţe de optică sau chimie pentru a fi realizată).
Alte fotografii cu Ion Creangă aici.
(Sursa: Ora de Iași)