“E un accident istoric pe care îl trăim”

Neagu Djuvara despre atentatele teroriste și lumea în care trăim.

“Vorbiți cu un om de 98 de ani și jumătate și Franța pe care am cunoscut-o este cea de acum 80 de ani. În acești 80 de ani s-au întâmplat în toată lumea, dar mai ales în vestul Europei, niște schimbări dramatice, schimbări de populație.

atentatTrăim un moment de cumpănă, un moment de mare schimbare în Europa de Vest. Europa de Vest e copleșită de coloniile pe care ea, cu mândrie și cu inconștiență, le-a făcut în veacurile trecute și acum asta se întoarce împotriva lor. Ăștia îi colonizează ei pe francezi și pe germani și pe englezi. E clar, dar nu putem, face decât să constatăm. Nu există vinovați aici, că sunt mase întregi de oameni care au gândit la fel.

Îmi aduc aminte, eram tânăr în Franța, la 20 și ceva de ani, și aveam prieteni dragi, rude prin soția mea, care e franțuzoaică. Și îi vedeam – acum, judecând după atâția ani, că erau inconștienți: cum domnule, pierdem L’Algerie Francaise? Ce franceză domnule, că erau de trei ori mai mulți decât voi!

Este un fel de răzbunare a soartei împotriva acestor europeni care au vrut să colonizeze lumea întreagă. Francezii au vrut să colonizeze Africa de Nord și au făcut din Algeria două județe franceze – Algerie Francaise se spunea, două judeţe franțuzești – și uite cele două județe, care sunt mai populate decât Franța și care se răstoarnă împotriva lor acum, cum au venit grămadă în Franța, că sunt liberi să vină să circule.

Problema cu libertatea presei este accidentală. Problema de bază este, pentru noi, acum, pentru noi europenii (hai să spunem că suntem cu toții europeni occidentali, așa că nu mai contează faptul că noi ne-am legat de Occident numai de 200 de ani, dar suntem Occidentul), că s-a schimbat situația mondială. Adică – cei care sunt musulmani, nu întâmplător, din Java și până în Maroc – băgați de seamă, o jumătate din lumea pe care o cunoaștem este musulmană. Astea sunt consecințele.

Prin urmare noi suntem copleșiți de musulmani. Nu mai e nimic de făcut, nu e vina nimănui. E un accident istoric pe care îl trăim.”

Neagu Djuvaru,
în cadrul unui interviu acordat Digi 24

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu