Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?

Publicul din România este chemat la ceas de seară, nu în loc ferit, ci cât se poate de cunoscut, să arbitreze un duel cum nu s-a mai văzut : “Duelul viorilor”.

Turneul Naţional Duelul viorilor va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de  două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii și va avea loc, în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011, în şase oraşe din România. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă.

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o întrebare pe care şi-au pus-o generaţii si generaţii de iubitori ai muzicii, nu îşi va găsi nici acum, probabil, răspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul  pentru vioară. Pentru început interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă – viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu pusă la dispoziţie de Muzeul « George Enescu » va interpreta lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU va cânta la vioara Stradivarius “Pachoud” – un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius – piese celebre de Ceaikovski,  Brahms – Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU şi HORIA MIHAIL, vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.

Aşadar Stradivarius sau Guarnieri? Doar publicul poate decide… Vă invităm să arbitraţi ‘Duelul viorilor’ – turneu extraordinar de recitaluri cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară susţinut de Liviu Prunaru – Stradivarius, Gabriel Croitoru – Guarneri, Horia Mihail – pian.

Programul turneului “Duelul viorilor”

–    26 septembrie, Tg. Mureş, Palatul Culturii
–    28 septembrie, Braşov , Cercul Militar
–    30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio
–    3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)
–    4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol
–    6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători : Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo. Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN. Coproducători : TVR 3 şi Radio România Regional. Partener principal : Muzeul Naţional George Enescu. Sponsori :  Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, JTI.

Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul eventim.ro şi librăriile Humanitas. Informaţii suplimentare pe duelulviorilor.ro.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu