Două dintre cele mai frumoase poezii de dragoste ale lumii

România este prezentă cu două poezii de Nina Cassian şi Doina Ioanid în topul internaţional al celor mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.

Alcătuit de oamenii de cultură britanici din cadrul complexului artistic Southbank Centre, topul include scriitori din 30 de țări din întreaga lume. România a fost inclusă în acest top grație poetelor Nina Cassian şi Doina Ioanid, poezii pe care vă invit să le citiți în continuare.

Donna miraculata

De când m-ai părăsit mă fac tot mai frumoasă
ca hoitul luminând în întuneric.
Nu mi se mai observă fragila mea carcasă,
nici ochiul devenit mai fix și sferic,

nici zdreanța mâinilor pe obiecte,
nici mersul, inutil desfigurat de jind,
– ci doar cruzimea ta pe tâmplele-mi perfecte,
ca nimbul putregaiului sclipind.

Nina Cassian,
Donna miraculata

Câinele galben

Cu inima în mână, am mers prin oraş, păşind pe prima zăpadă din anul ăsta. Şi inima mea, stropită cu vin şi oţet, continua să putrezească în ritmul celor 37 de ani, în timp ce coţofenele se adunau pe umărul toboşarului. Oasele singure nu mă puteau salva. Nici numele tău, Argentina, pămînt al făgăduinţei. Numai un câine mare şi galben s-a îndurat de mine, a venit spăşit şi mi-a mâncat inima, fără grabă. Apoi a plecat, s-a îndepărtat spre orizont ca o imensă floarea-soarelui.

Doina Ioanid,
Câinele galben

De remarcat că poezia Doinei Ioanid, Câinele galben a fost ales, în anul 2012, de către coordonatorul secțiunii culturale a The Guardian, pentru a celebra prima medalie de aur câștigată de sportivii români la Jocurile Olimpice (prin minunata performanță a lui Alin Moldoveanu).

Poeziile vor fi citite pe 20 iulie, la Londra, în cadrul unei manifestări ce face parte din Festivalul Dragostei (și, în același timp, din Festivalul Internațional al Poeziei), de către 50 de actori și poeți britanici.

poezii-de-dragoste

(via Mediafax; foto: Alexander Khokhlov)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. fatma sadac

    ca sa nu-mi uit cuvintele m-am facut fluture/sa-nalt iubirea dincolo de iubiri/am deschis ferestrele sa intre primavara/inima mi-am agatat-o de o petala sa numadoara/niciodata sa nu ma doara

  2. Angi

    De dragoste?? Hm!
    O simbolistica stranie!

Adaugă comentariu