Doi câștigători din România ai Premiului Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei

Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a anunțat câștigătorii din acest an ai premiilor Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei, persoane și organizaţii care și-au adus o contribuţie importantă la promovarea relaţiilor de prietenie dintre Japonia şi alte ţări.

Au fost premiate 116 personalități şi 39 de organizaţii din întreaga lume, România figurând de două ori pe lista câștigătorilor datorită premiilor acordate Colegiului Național “Ion Creangă” din București și respectiv domnului Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și al Teatrului Național “Radu Stanca”.

Colegiul Național “Ion Creangă” din București (director dna Florica Alexandrescu) este singura instituție de învățământ pre-universitar din România în care limba japoneză se studiază ca materie de specialitate încă din 1996 și în prezent numărul celor care studiază japoneză în cadrul acestei instituții se ridică la peste două sute. Trebuie subliniat că de-a lungul anilor, interesul tinerilor din România pentru acest domeniu a crescut și datorită Festivalurilor de cultură japoneză organizate cu regularitate de către Colegiul bucureștean.

Constantin-ChiriacPremiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru 2015 a fost acordat și domnului Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și al Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu pentru contribuția adusă la dezvoltarea relațiilor culturale dintre Japonia și România. În calitate de director al FITS, unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa, dl Constantin Chiriac a participat activ la promovarea artelor spectacolului în România, companiile teatrale japoneze fiind nelipsite de la fiecare ediție FITS.

De altfel, începând cu 1995 și până astăzi, nu mai puțin de 61 de trupe de teatru din Japonia au venit la Sibiu. De asemenea, Teatrul Național “Radu Stanca” pe care îl conduce, a susținut două turnee în Japonia în 2013, urmând ca următorul să aibă loc la Tokyo în luna octombrie a.c. Din anul 2007, în perioada premergătoare și pe durata Festivalului, a fost demarat un program de primire a voluntarilor japonezi, iar din anul 2012, pornind de la legăturile stabilite între voluntarii japonezi și locuitorii Sibiului, a fost încheiat un Acord de Prietenie între Sibiu și orașul Takayama din prefectura Gifu, nivelul schimburilor japonezo-române extinzându-se astfel dincolo de granițele FITS.

De-a lungul anilor Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei a mai fost acordat următoarelor personalități din România: dnei profesor Angela Hondru (2008), dlui Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național București (2011), dnei Sanda Lazur, Instructor Ikebana (2013) și dlui Shinya Ozaki, Dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș (2014).

Ceremonia de înmânare a Premiilor Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei va avea loc la București, miercuri, 16 septembrie a.c., ora 16.00, la reședința E.S. dl Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei în România.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu