De senzatie: doua inventii romanesti absolut neobisnuite

“Atelajul cu receptor TV încorporat” și “dispozitivul pentru măsurarea intensității săruturilor”.

1. În luna mai 1960 publicul italian era informat, prin materialul unui scurt material filmat, despre ceea ce ar putea fi primul sistem românesc de recepție tv destinat vehiculelor: o invenție care permitea țăranilor români să privească programele tv în timp ce arau câmpul. Pe scurt, un sistem de antene erau dispuse în jurul gâtului calului, permițând ca un televizor portabil să recepționeze în bune condiții transmisiunile televizate. Iată acest material video.

2. Cu un an mai devreme, în august 1959 mai exact, italienilor le era prezentată o altă invenție românească: dispozitivul de măsurat intensitatea săruturilor al profesorului Godescu. Un dispozitiv menit să măsoare creșterea frecvenței bătăilor inimii atunci când femeile sunt sărutate.

Cât de reale sunt aceste invenții? În timp ce dispozitivul profesorului Godescu poate fi real (în definitiv, este o glumă studențească), am foarte mari îndoieli în ceea ce privește atelajul cu receptor TV. Deși filmul are un oarecare parfum de credibilitate: primele televizoare portabile au apărut pe piață pe la mijlocul anilor ’50, iar televiziunea publică fusese inaugurată în România pe 31 decembrie 1956. Cu toate acestea trebuie ținut seama că filmarea face parte din programele Settimana INCOM, cele mai cunoscute jurnale de știri de după cel de-al Doilea Război Mondial destinate cinematografele italiene (în aceea perioadă, înaintea începerii filmului, în cinematografe era proiectat un scurt jurnal de știri; “obicei” moștenit din timpul propagandei de război) Settimana INCOM era cunoscută pentru mondenitățile incluse și, mai ales, era un instrument de propagandă al guvernului italian (în România, corespondentul Settimana INCOM se numea “Săptâmâna în imagini”). De aici și tonul mai mult decât ironic al materialelor filmate.

Și, drept dovadă, iată o ironie mult mai clară la adresa autorităților din România: o prezentare de modă care a avut loc în noiembrie 1959 la Casa Armatei din București și în care regimul comunist este luat peste picior cât se poate de clar.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu