Cea mai scumpă poză din lume

Pe ce mai dau banii unii colecționari.

Poza care urmează se numește Phantom (Fantomă), aparține fotografului australian Peter Lik – cunoscut pentru pasiunea sa pentru peisaje – și a fost achiziționată în luna noiembrie 2014 contra sumei de 6,5 milioane USD, devenind astfel cea mai scumpă fotografie din lume.

Phantom
Phantom

O poză care înfățișează Canionul Antilopei (din Arizona, SUA). Un loc considerat a fi printre cele mai frumoase locuri de pe Pământ (găsiți aici o galerie de imagini spre a vă convinge).

De ce folosesc termenul de poză și nu acela de fotografie? Pentru că un simplu filtru alb-negru nu are puterea de a transforma o poză într-o fotografie: Phantom este varianta alb-negru a unei fotografii color pe care Peter Lik a numit-o Ghost. Și pentru că, după cum notează și cei de la The Guardian, folosirea unui aparat fotografic performant în artă fotografică.

După câte se afirmă în comunicatul de presă publicat de către Peter Lik pe site-ul său, poza pare să fi fost cumpărată de un colecționar pasionat de fotografiile sale. Acesta ar mai fi cumpărat, alte două creații ale lui Lik: un set de două fotografii Illusion (Iluzie) și Eternal Moods (Stări Veșnice) cu 2,4 milioane dolari, respectiv 1.1 milioane dolari.

Până în noiembrie 2014, cea mai scumpă fotografie din lume fusese Rhein II, o fotografie realizată în anul 1999 de către germanul Andreas Gursky (prezintând un peisaj de pe marginea râului Rin) și care s-a vândut în data de 8 noiembrie 2011 cu 4.338.500 USD.

De notat că toate cele trei fotografii au fost cumpărate prin intermediul unei cumpărări directe (ca urmare suma vehiculată nu poate fi verificată ca în cazul licitațiilor de artă), de către un colecționar anonim. Motiv pentru care, topul celor mai scumpe fotografii din lume al căror preț de achiziție a putut fi verificat, rămâne acest top.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu