Ce mai caută astăzi românul pe câmpii? Tezaure!

Și ce face românul după ce descoperă un tezaur? Îl predă autorităților!

În cursul zilei de 5 ianuarie, Dumitru Banța, un pasionat de arheologie din Craiova, a descoperit cu un detector de metale, un tezaur monetar in greutate de 1,807 Kg, constând dintr-un număr de 1.471 monede de argint medievale emise în sec.XVI, anunță Hotnews.ro. Un tezaur pe care Dumitru Banța l-a predat Direcției de Patrimoniu.

Comoara a fost descoperită în apropierea localității Bulzești (judeţul Dolj), la o adâncime de 60 de centimetri.

“Acest tezaur l-am găsit în timpul liber. Iniţial, am găsit o monedă turcească la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, apoi am săpat mai adânc şi le-am găsit şi pe celelalte, erau într-un săculeţ care s-a deteriorat şi foarte multe dintre ele s-au împrăştiat”, a spus descoperitorul tezaurului.

“Este vorba despre o descoperire cu o importantă valoare numismatică, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Din cele 1.471 de monede de argint găsite de bărbat, 1.415 sunt monede turceşti, opt monede ungureşti, iar restul europene datând din perioada secolului al XVI-lea. Monedele europene provin din Polonia, Lituania, Spania, Franţa, Olanda, Lubeck, Saxonia, Nuremberg”, a declarat pentru Mediafax Florin Ridichie, directorul Muzeului Olteniei.

Momentan nu a fost stabilită valoarea monedelor, însă după ce se va face evaluarea acestora, Dumitru Banța va fi recompensat cu 30% din valoare.

(sursa foto: Hotnews)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu