2 iulie – 28 iulie 2013, Sala Oaspeţi, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române, având susţinerea Uniunii Democrate Turce din România, readuce în atenţia publicului bucureştean insula Ada Kaleh, un loc neasemuit şi plin de viaţă, acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I, de pe Dunăre.
După expoziţia Ada Kaleh. Insula din suflet, deschisă pentru două săptămâni în august 2012, propunem publicului o nouă perspectivă asupra insulei scufundate, invitându-l să privească printre gene Ada Kaleh şi s-o admire prin ochii celor care au vizitat-o cândva, păstrând-o în memorie ca pe o insulă a visului şi a uitării.
Expoziţia Ada Kaleh, insula visului şi a uitării pune accentul pe imaginile acestui colţ de Orient păstrate în memoria afectivă a nenumăraţilor săi vizitatori vremelnici, turişti de rând, dar, mai ales, personalităţi ale lumii literare sau artistice româneşti. Scriitori, jurnalişti, artişti plastici sau fotografi care, fermecaţi de insulă, au căutat să-i prindă atmosfera specială în cuvinte şi imagini potrivite pentru a o transmite, neîmpuţinată, viitorimii.
Expoziţia va fi deschisă în Sala Oaspeţi a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 2 – 28 iulie 2013.
Am apucat sa o vizitez in ultima vara in care mai era permis accesul pe insula. Era aproape pustie, case parasite, o priveliste dezolanta… dar plutea in aer o aroma pe care si acum o mai resimt, ceva diferit de tot ceea ce stiam eu. Miros de dulce, de trandafiri, condimentat cu scortisoara…Stradute inguste, pietruite, case ciudate (in acceptia mea de ardeleanca), ma credeam aterizata intr-un taram de basm!
Nu-mi place “progresul” realizat prin distrugere! Acolo a fost distrusa o comunitate foarte speciala, o cultura creata intr-o zona de intersectare etnica, ceva deosebit!