Carti transformate in opere de arta

Japonezii au construit un xilofon din cărți, iar un artist american folosește instrumente chirugicale pentru a sculpta opere de artă în atlase, dicționare și enciclopedii.

Vă mai aduceți aminte de xilofonul gigantic creat de japonezi de-a lungul unei întregi păduri? Ei bine, tot ei sunt cei care au creat un xilofon folosind de această dată cărți tipărite la editura științifică O’Reilly. Xilofonul este expus la Muzeul Național de Științe Emergente și Inovații din Japonia. Priviți.

Și, vorbind tot despre o altfel de folosire a cărților, trecem de la muzică la sculptură. Despre sculptura în carte am mai vorbit atunci când v-am prezentat operele artistei britanice Su Blackwell. De această dată, vă prezint operele sculptate în cărți ale artistului american Brian Dettmer.

“Încerc să dezvălui o parte din tonalităţile şi istorisile subconștiente pe care le spun cărţile. Dacă mediul de lucru este o carte plină cu informații, cartea devine o sculptura, iar informaţiile devin o poezie concrete în cadrul sculpturii. În cazul unor anumite cărţi, de pildă, cele medicale, textul în sine devine mai degrabă o metaforă pentru dragoste decât o limitare informativă la corpul fizic.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu