Cartea tipărită cu cele mai mici dimensiuni

Un record mondial stabilit de tipografii japonezi.

Toppan Printing, una dintre cele mai mari edituri japoneze, a tipărit o carte cu adevărat minusculă: cu o lățime a paginilor de doar 0,75 milimetri, volumul “Shiki no Kusabana” – Flori de sezon – a stabilit un nou record Guiness pentru cartea tipărite cu cele mai mici dimensiuni (precedentul record era deținut de o carte realizată în Rusia, cu dimensiunile paginilor de 0,90 milimetri).

Flori de sezon conține denumiri și ilustrații monocrome ale florilor japoneze și pentru tipărirea sa – literele au o grosime de doar 0,01 milimetri – a fost folosită o tehnologie utilizată de instituțiile bancare pentru a preveni falsificarea banilor.

Toppan Printing, care produce cărți miniaturale încă din anul 1964, a expus volumul la Muzeul Tipăriturilor din Tokyo. Acesta poate fi achiziționat de doritori, contra sumei de 235 euro, împreună cu o lupă și o versiune mărită a cărții.

Cu toate acestea, Flori de sezon este gigantică în comparație cu deținătoarea titlului mondial pentru cartea cu cele mai mici dimensiuni din lume. E drept, acesta din urmă nu este tipărită pe hârtie…

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu