Bazilica Mântuirii Neamului

Deși petrecută la zeci de mii de kilometri distanță, povestea care urmează ar putea să vă sune cunoscut.

Ceea ce vedeți în imagine este cea mai mare biserică din lume. Se numește Bazilica Sfintei Fecioare din Yamoussoukro, după localitatea în care a fost construită.

bazilica-1

Până la venirea la putere a lui Félix Houphouët-Boigny – primul președinte al Coastei de Fildeș -Yamoussoukro era un sat cu doar câteva sute de locuitori. Însă, cum localitatea era și locul de naștere al președintelui, acesta a decis că lucrurile trebuie să se schimbe. Și a început să construiască masiv, numit Yamoussoukro capitala administrativă a țării. (În acest moment, unii dintre dumneavoastră ar putea să-și aducă aminte de o localitate din România numită Scornicești… Dar să ne continuăm povestea.)

bazilica-2

Construcția Bazilicii a început în 1985, a durat până în 1989 și a costat peste 300 de milioane de dolari. Iar atunci când a fost terminată a devenit cea mai mare biserică din lume, detronând chiar biserica al cărui design l-a copiat cu minuțiozitate: Bazilica Sfântul Petru din Roma.

bazilica-3

Bazilica Sfintei Fecioare din Yamoussoukro are o suprafață de 30.000 de metri pătrați, 158 de metri înălțime, iar naosul poate găzdui 7.000 de credincioși pe scaune și alți 11.000 care stau în picioare (în plus, include și un mic orășel care, la rându-i poate găzdui 16.000 de credincioși). Cu toate acestea bazilica este folosită astăzi doar de o congregație de câteva sute de credincioși: principalul lăcaș de rugăciune al localnicilor este Catedrala Sfântului Augustin, catedrală situată la doar câteva sute de metri de bazilică.

bazilica-4

O poveste care sună teribil de cunoscut, nu-i așa?

bazilica-5

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Sfâsie Florin

    BOR isi bate joc de bieţii romani prin construirea acelei Catedrale cică a “mântuirii neamului”.
    Mântuirea nu se realizează prin ziduri, ci prin credinţă, prin cunoaşterea Scripturii, prin o viaţă curată conform Bibliei. Se merge la biserică, se fac temenele la toate icoanele şi când pleacă românul din biserică înjură, minte, etc. Biserica se face că nu vede, banul să iasă!

Adaugă comentariu