“Arta este punere în operă a adevărului”

“Orice om este întotdeauna infinit mai mult decât ce ar fi dacă ar fi numai ce este.”

“Dacă prin umanism se înțelege în general strădania ca omul să devină liber prin omenescul lui și să-și afle în aceasta demnitatea, atunci umanismul este diferit în funcție de concepția despre “libertatea” și “natura” omului.”

“Omul se comportă ca și cum el ar fi creatorul și stăpânul limbajului, în timp ce, dimpotrivă, limbajul este și rămâne stăpânul lui.”

“Adevărata poezie nu este nicicând doar o modalitate mai elevată a limbii obișnuite. Dimpotrivă, vorbirea obișnuită este un poem ce a fost denaturat prin uitare, căci abia dacă se mai poate auzi chemarea din interiorul lui.”

“Opusul poeziei ca vorbire pură nu este proza. Proza pură nu este nicicând “prozaică”. Ea este la fel de poetică și, de aceea, la fel de rară precum poezia.”

“Orice gândire meditativă este o activitate poetică, orice activitate poetică este însă o gândire.”

“Poezia este spunerea Ființei… este fondarea ființei prin cuvânt.”

“Esența artei este Poezia.”

“Mai presus de realitate stă posibilitatea.”

Martin Heidegger (26 septembrie 1889 – 26 mai 1976)

(fotografii de Julie de Waroquier, Hossein ZareMark Bridger, Rob WoodcoxAdrian SommelingAchmad KurniawanNatali Orion și Anja.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu