Anul dragonului

Un nou documentar HBO Europe produs în România.

În data de 13 iunie, de la ora 20:00, HBO prezintă în premieră și exclusivitate o nouă producție originală: documentarul Anul dragonului, a cărui regie este semnată de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu.

Anul Dragonului prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală, şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode. Documentarul dezvăluie aspecte din viaţa a trei bărbaţi care reprezintă grupuri sociale distincte şi, în acelaşi timp, spune povestea unei comunităţi care încearcă să se adapteze într-o ţară necunoscută de care o leagă, însă, un trecut politic comun.

Han Wenlong este un imigrant ilegal al cărui vis de a lucra pe un şantier din Europa de Est s-a sfârşit înainte de a începe. Shen Xiaoming este un om de afaceri care trăieşte suspendat între două lumi. Li Jianhua este un jurnalist care spune povestea acestei comunități.

“Unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să lucrez la acest film a fost o încercare de a cunoaşte “China noastră”, o lume total diferită, “exotică” care există la doar câţiva paşi de noi, în Bucureşti. (Însă ca mai toate comunităţile chinezeşti din marile oraşe ale lumii şi aceasta, aflată în formare, la primele generaţii, este o comunitate închisă, care îşi păstrează înainte de toate specificul, cultura. Ceea ce ei, imigranţii chinezi te lasă să vezi, pe tine – străinul este doar vârful aisbergului şi uneori zâmbete politicoase, “de suprafaţă”.) Anul Dragonului este în primul rând un film despre adaptare, despre nişte oameni care au venit în România pentru că au învăţat la şcoală că poporul român le este “prieten şi frate”, iar odată ajunşi aici au descoperit o cu totul altă realitate”, au declarat regizorii.

Ca de fiecare dată, încercăm să aducem pe micile ecrane personaje și subiecte incitante, inedite şi care merită să ajungă în fața publicului. Anul dragonului urmarește traseul comunității chineze din România, ce numără peste 10.000 de oameni aflați în căutarea unei vieți mai bune într-o țară necunoscută. Documentarele HBO tratează teme foarte variate cu scopul de a oferi telespectatorilor noi perspective asupra unor subiecte mai mult sau mai puțin cunoscute, însa extrem de interesante, a declarat Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România.

Până în acest moment, HBO a produs în România nouă documentare originale: Nunţi, muzici şi casete video (r. Tudor Giurgiu), Apocalipsa după şoferi (r. Alexandru Solomon), Australia (r. Claudiu Mitcu), Lumea văzută de Ion B. (r. Alexander Nanau), Circul Vesel (r. Claudiu Mitcu), The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad), Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc), Vorbitor (r. Radu Muntean şi Alexandru Baciu) şi continuă seria acestora cu producţia Anul dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu) care va avea premiera în data de 13 iunie, de la ora 20:00, numai la HBO.

Filmul va fi difuzat în avanpremiera în cadrul celei a douăsprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul zilei HBO, joi 6 iunie 2013.

Anul dragonului este o producție HBO Europe realizată de 4 Proof Film.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu