Anna vs.Tatiana

Poveşti de iubire din literatura universală (II).

Anna Karenina, fără  a fi vreo feministă, era – totuşi – o emancipată. Ea refuză ipocrizia şi, cu toate riscurile, îşi asumă deciziile. George Sand, contemporană cu eroina lui Tolstoi,  mult apreciată de scriitorii ruşi (Tolstoi şi Dostoievski) a procedat în acelaşi mod, atunci când şi-a părăsit soţul, pentru a trăi –  liberă – aventurile intelectuale şi sentimentale.

Din păcate, Anna nu găseşte în mediul social rusesc un cerc în care să se simtă măcar aprobată, dacă nu ocrotită. Spre deosebire de ea, George Sand  se bucura de sprijinul oferit de  boema literar-artistică şi de gruparea politică de orientare socialistă.

Prin poziţia socială şi prin formaţie, Anna aspiră mereu să se afle în înalta societate. În Italia, ea frecventase cercurile artiştilor plastici de la care cumpărase tablouri – unul i-a făcut chiar un portret reuşit –,  dar nu le gusta conversaţia, de aceea îi trata cu condescendenţă aristocratică. Totuşi, Anna aprecia naturalismul şi pe Zola, fiind la curent cu unele noutăţi literare pariziene. Probabil, ar fi putut să citească Madame Bovary, dar lectura acestui roman nu i-ar fi folosit drept avertisment. Nu cadra ca ea – o doamnă din înalta aristocraţie – să se identifice cu soţia (romanţioasă) unui biet medic de ţară.

Ba chiar are veleităţi de autor –  discută cu editorul Vorkuev, dar proiectul nu o entuziasmează, i se pare că nu-i asigură o audienţă mai largă, pe măsura aspiraţiilor ei. Anna vrea să frecventeze o lume care, de fapt, o respinge din conformism, din comoditate şi, nu în ultimul rând, din ipocrizie. Invidioasă pe activităţile publice ale lui Vronski, îşi caută alinarea în droguri (morfină) şi, în cele din urmă, într-un moment de mare derută, se sinucide.

Acţiunea din romanul lui Tolstoi este inspirată din viaţa Mariei, fiica marelui poet rus Puşkin. Cu toate acestea,  s-a vorbit prea puţin despre relaţia dintre personajul lui Tolstoi şi Tatiana, eroina romanului în versuri,  Evgheni Oneghin. Pe scurt, de la Tatiana la Anna, are loc îndelungatul proces de modernizare a societăţii ruseşti.

Trăind la ţară, la moşie, alături de mama şi de sora ei, Tatiana îl cunoaşte pe Evgheni, un tânăr blazat, un obişnuit al cercurilor mondene – fără vreun rost precis -, devenind cap de serie al “oamenilor de prisos”, care vor “popula” literatura rusă.

***

Într-un anumit fel, Tatiana este mai îndrăzneaţă decât Anna.

Poveşti de iubire din literatura universală (I)
Poveşti de iubire din literatura universală (III)

Anna-vs.Tatiana

(pictură de George Goodwin Kilburne)

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu