“Am credința că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”

“Țării mele si Poporului meu,

Când veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. (…)Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.
Am credința că v’am priceput: n’am judecat, am iubit…”

Regina Maria (29 octombrie 1875 – 18 iulie 1938),
fragment din testament

“În 1924, Regina Maria a României a construit, într-un peisaj superb, Palatul de la Balcic și a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiștii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul și se găsește acum pe teritoriul țării vecine. Inima reginei a fost înmormântată din ordinul ei la Balcic, reședința sa de pe malul Mării Negre. Regina Maria a României Mari a avut ca ultima dorință ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima la reședința de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusă lângă castelul Bran, a doua reședință a Reginei Maria. În anul 1968, comuniștii au spart cu răngile sarcofagul de marmură și au luat caseta cu inima. Caseta a fost trecută în Tezaurul Istoric al României, iar inima reginei zace pe undeva, într-o cutie de plastic, în subsolul Muzeului Național de Istorie.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. constanza

    Frumos manunchi de biografii si atitudini exemplare.Regina impresioneaza prin noblete si sensibilitate;cel mai bine o reprezinta Balcicul;nu doar castelul,ci locul,privelistea , gradina cu trandafiri,marea…i se simte discret prezenta.O spun mereu celor de acolo,pe romaneste:e regina noastra,a romanilor.Mi s-a raspuns tot romaneste:”e adevarat” si am primit albumul dedicat Ei.E usor sa devii melancolic,nostalgic chiar.

  2. dan

    Nu ne-a priceput pt ca era straina de sufletul nostru….Construia castele la Balcic pe cind SINGUR, Comitetul Femeilor Gorjene il aluta pa Brincusi sa construiasca minunea de la Tg. jiu…

Adaugă comentariu