“Am credința că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

“Țării mele si Poporului meu,

Când veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. (…)Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.
Am credința că v’am priceput: n’am judecat, am iubit…”

Regina Maria (29 octombrie 1875 – 18 iulie 1938),
fragment din testament

“În 1924, Regina Maria a României a construit, într-un peisaj superb, Palatul de la Balcic și a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiștii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul și se găsește acum pe teritoriul țării vecine. Inima reginei a fost înmormântată din ordinul ei la Balcic, reședința sa de pe malul Mării Negre. Regina Maria a României Mari a avut ca ultima dorință ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima la reședința de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusă lângă castelul Bran, a doua reședință a Reginei Maria. În anul 1968, comuniștii au spart cu răngile sarcofagul de marmură și au luat caseta cu inima. Caseta a fost trecută în Tezaurul Istoric al României, iar inima reginei zace pe undeva, într-o cutie de plastic, în subsolul Muzeului Național de Istorie.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. constanza

    Frumos manunchi de biografii si atitudini exemplare.Regina impresioneaza prin noblete si sensibilitate;cel mai bine o reprezinta Balcicul;nu doar castelul,ci locul,privelistea , gradina cu trandafiri,marea…i se simte discret prezenta.O spun mereu celor de acolo,pe romaneste:e regina noastra,a romanilor.Mi s-a raspuns tot romaneste:”e adevarat” si am primit albumul dedicat Ei.E usor sa devii melancolic,nostalgic chiar.

  2. dan

    Nu ne-a priceput pt ca era straina de sufletul nostru….Construia castele la Balcic pe cind SINGUR, Comitetul Femeilor Gorjene il aluta pa Brincusi sa construiasca minunea de la Tg. jiu…

Adaugă comentariu