Alegeri: cu demnitate despre umilință

Undeva, într-o democrație foarte, foarte originală…

…mii de români au așteptat ore întregi în fața ambasadelor României din mai multe orașe europene pentru a-și exercita un drept fundamental: dreptul de a vota. Și au așteptat degeaba.

Nu mă pot pune în locul lor. Și nu îmi dau seama ce umilință a fost mai mare: umilința de a ți se refuza un drept fundamental, umilința de a fi tratat drept cetățean de mână a doua de către oficialitățile propriei țări, umilința de îndura privirile curioase (și cuvintele batjocoritoare) ale lumii civilizate, umilința de a-ți recunoaște neputința în fața obtuzității, umilința de a fi catalogat drept agitator de către jurnaliștii de partid și de stat sau umilința de a ți se spune că, de fapt, totul a fost perfect și tu nu îți dai seama de asta?

Toți acești oameni au fost umiliți pentru simplul fapt că au dorit să-și arate și să arate celor din jur că, într-o țară aflată la marginea și la limita Europei, poate exista demnitate. Și tot ce au primit în schimb a fost umilință.

Peste câteva zile, acești oameni vor fi așteptați din nou la vot. Vor mai face ei efortul de a veni la urne? Poate. Poate că unii dintre ei vor alege din nou posibilitatea de a fi umiliți pentru a-și exercita astfel un drept mult mai de preț și pe care nimeni nu îl poate lua: dreptul la demnitate.

vot-Londra

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. MIHAI R.

    CAMPANIA ELECTORALA A INCEPUT. Cei mai puternici agenti electorali au iesit la strans de voturi chiar in ziua votului. Numele agentilor: Nemultumirea, Indignarea, Umilinta. La turul doi vor veni altii: Speranta, Increderea, Optimismul, Luciditatea, Responsabilitatea, Profesionalismul. Cand toti agentii astia ( nu-i mai numesc votanti; de aseara ei s-au transformat in agenti electorali) vor suna la parintii, copii, rudele, prietenii lor din tara, le vor transmite cel mai puternic mesaj electoral: IN VOTUL VOSTRU STA PUTEREA!

Adaugă comentariu