De astazi suntem mai putin liberi…

Legea “Big Brother” a fost adoptată: furnizorii de telefonie şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni unele date ale abonaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, cu doar 18 voturi “împotrivă” şi 13 abţineri, Legea “Big Brother”. Potrivit acesteia,

furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”.

Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile. În același timp, organele de urmărire penală au obligația de a informa persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepția cazurilor în care persoana este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicaţiilor de atunci, Valerian Vreme, şi deputatul PDL Adrian Bădulescu, fost ofiţer SRI. În 2008 un proiect de lege asemănător fusese adoptat de Parlament, însă a fost declarat neconstituțional de către judecătorii Curţii Constituţionale în 2009, deoarece “afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale – drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare”.

În data de 7 mai ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat că România riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea “Big Brother”.

De astăzi internetul românesc este mai puțin liber. Iar libertatea noastră a mai murit puțin.

(Sursa: Mediafax)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. În concluzie: cartela PrePay e sfântă.

  2. Odile

    Dece?
    Nu dormiti bine, noaptea!
    Personal, ascultătorilor le transmit urări calduroase. As interzice vanzarea cartelelor fara in act de identitate. Mai putine atentate, mai putine tranzacții oneroase…si cu cartelă poti localiza un trăgător ascuns dupa coloane sau la o fereastră de hotel. Si azi stiu fereastra de unde se tragea in Piata Rosetti pe 23 decembrie 89. Si ce dacă! Nu am aflat cine. La fel va fi si de azi inainte. Doar ce se va dori , se va pune sub urmarire

Adaugă comentariu