Violonistul Alexandru Tomescu și clavecinistul Andrea Coen susțin, pe 3 iunie, un concert aniversar de Ziua Italiei

Pe 3 iunie, violonistul Alexandru Tomescu și clavecinistul Andrea Coen vor susține un concert la Ateneul Român, cu ocazia Zilei Naționale a Italiei.

Afis-concert-ItaliaEvenimentul a devenit deja o tradiție, acesta fiind al doilea an în care muzicieni de prestigiu urcă pe scena Ateneului pentru a sărbători ziua Republicii Italiene în România.

Din programul muzical al acestei seri deosebite fac parte lucrările Preludio, Loure and Gavotte en Rondeau, Concertul nr. 7 în Fa major și Sonata nr. 4 de Johann Sebastian Bach, Toccata VII de Girolamo Frescobaldi și La Follia de Arcangelo Corelli.

“Muzica poate construi legături între oameni care aparțin diferitelor popoare și culturi, de aceea am ales limbajul muzicii pentru a sărbători Ziua Națională a Italiei la București. I-am invitat pe doi dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști din Italia și România să interpreteze piese compuse de Johann Sebastian Bach și de doi dintre maeștrii italieni care l-au inspirat: Girolamo Frescobaldi și Arcangelo Corelli, a declarat Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România.

Acesta este al doilea an când Alexandru Tomescu este invitat să susțină concertul aniversar de ziua Italiei. În impozanta sală a Ateneului, el va face să răsune încă o dată celebra vioară Stradivarius din 1702.

Legătura dintre Alexandru Tomescu și cultura italiană este una strânsă și mult mai veche. Anul trecut, Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene. În 1995, Alexandru Tomescu a câştigat Concursul Internaţional “Niccolò Paganini” de la Genova, Italia. De-a lungul anilor violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiţilor compozitori italieni, totul culminând cu proiectul “Paganini – înger sau demon” prezentat în Turneul Naţional Stradivarius din 2011, când cele 24 de Capricii de Paganini – cântate fără întrerupere – au fost combinate cu scurt metraje. Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2 de Niccolò Paganini se regăseşte pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franţa) la rubrica “Descoperirea lunii” în 1999.

Concertul aniversar din 3 iunie îl are ca protagonist și pe maestrul Andrea Coen. Renumitul artist italian a absolvit muzicologia la Universitatea Sapienza din Roma și a obținut diploma de licență în clavecin de la Royal College of Music din Londra. El are o carieră concertistică bogată în Italia, Europa, SUA și Japonia, susținând recitaluri la clavecin, orgă și piano forte, atât solo, cât și împreună cu diverse ansambluri vocale și camerale. Andrea Coen colaborează cu artiști precum Christopher Hogwood, Monica Huggett, Aris Christofellis, Sergio Azzolini, dar și cu ansamblurile Seicentonovecento, Modo Antiquo, Collegium Pro Musica, L’Arte dell’arco și Odhecaton. Coen este consultant muzical pentru rețeaua italiană de radio și televiziune (Radiotelevisione Italiana) și pentru rețeaua de radio a Vaticanului (Radio Vaticana). El este profesor de clavecin și instrumente vechi cu clape la Conservatorul de Stat din L’Aquila (Italia) și a fost numit prim organist la biserica San Giacomo in Augusta (Roma). În 2008, Andrea Coen a susținut recitaluri foarte apreciate la Fitzwilliam College, Cambridge, Ravenna Festival și Tokyo Opera City. Înregistrările sale solo apar sub mărcile Stradivarius, Dynamic, EMI, Deutsche Harmonia Mundi, Denon, Musicaimmagine Records și Bongiovanni.

Biletele la concert pot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român, de marți până vineri, între orele 12:00 – 19:00.

Organizatori: Ambasada Italiei la București, Filarmonica George Enescu. Co-organizatori: Radio România Muzical, Quartz Media Production

Parteneri media: Sette Giorni, Nine O’Clock, Observatorul Cultural, Cațavencii, Șapte Seri, Evenimentul Zilei, LiterNet, Senso TV, Q Magazine, The Art of Living, Societatesicultura.ro, WebCultura, Onlinegallery.ro, mihaelaivan.ro, Tonica, Dela0.ro, 4arte.ro.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu