9 superstiții de ziua Sfinților Mihail și Gavriil

Știați că…

În calendarul ortodox, Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care conduc cetele de îngeri și călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.

Potrivit credinței populare, în ziua de 8 noiembrie, ziua Sfinților Mihail și Gavriil, este strict interzis să lucrezi sau să faci treabă în casă: se spune că aceia care nu respectă această interdicție vor fi sortiți la chinuri groaznice înaintea morții.

În același timp, pentru că atât Sfântul Mihail, cât și Sfântul Gavriil sunt văzuți drept păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte, se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Mai ales că, potrivit credinței populare, cei doi sfinți participa și la Judecata de Apoi.

Se mai spune că atunci când viața unui om este în cumpănă, Arhanghelul Mihail își face apariția lângă patul suferindului. Dacă acestuia îi este sortit să trăiască, îngerul se va așeza la picioare, iar dacă va muri, se va așeza la cap.

În credința populară, Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui: ori de câte ori diavolii încearcă sa le fure de pe cer (altfel spus, ori de ori au loc eclipse), Sfântul Mihail se luptă cu aceștia.

Totodată, ziua de 8 noiembrie este considerată un hotar intre toamnă și iarna. Se spune că Sfântul Mihail are putere asupra soției lui Scaraoțchi – Mamareaua -, care vrea sa dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Însă Arhanghelul Mihail o ține și dă drumul gerului pe îndelete, pentru ca oamenii să se poată obișnui cu acesta.

Din acest motiv sărbătoarea mai este denumită în tradiția populară și “vara arhanghelilor”. Și, se spune, după această sărbătoare urmează câteva zile de vreme frumoasă și caldă.

Se mai spune că, în ziua de 8 noiembrie, cei care au oi trebuie să facă o turtă care să fie aruncată în țarcul animalelor. Dacă pâinea cade cu faţa în sus, vor fi miei mulți și sănătoși; dacă ea cade cu fața în jos, înseamnă ca oile vor fi sterpe.

Mihail-si-Gavriil

 

 

 

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu