10 lucruri pe care poate nu le știați despre cel de-al Doilea Război Mondial

Știați că…

1. Fanta, cunoscuta băutură răcoritoare, a fost inventată în Germania nazistă. Mai exact spus, în fabricile Coca Cola din Germania nazistă unde managerul Max Keith a decis ca, în lipsa ingredientele necesare pentru Coca Cola, să experimenteze o nouă băutură răcoritoare cu ingredientele ce puteau fi procurate.

2. În SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, denumirea hamburgerilor a fost modificată. Pentru a evita sonoritatea germană, aceștia s-au numit “Liberty Steaks” (“fripturile libertății”).

3. Celebrul agent 007 a existat cu adevărat. Ian Fleming a creat celebrul personaj bazându-se pe viața spionului Dusko Popov (1912-1980). Născut în fosta Iugoslavie, Popov vorbea fluent cel puțin cinci limbi străine, avea propria sa formulă de cerneală invizibilă și a fost primul spion care a folosit microfilme. Mai târziu, Popov s-a retras în SUA și și-a creat o reputație de playboy.

4. Cea mai importantă femei spion din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost româncă. Născută în Galați, Vera Atkins a fost șefa unei armate clandestine care se înfiltra adânc în liniile inamice, distrugea ținte vitale, ajuta prizonierii Aliați să evadeze, asasina soldați germani și transmitea informații Londrei. Puteți citi mai multe despre Vera Atkins aici.

5. În 1930, armata SUA avea un număr mai mic de soldați ca armata României. De fapt, cu doar 130.000 de soldați, SUA de clasau pe locul 16 în lume, după țări ca Cehoslovacia, Polonia, Turcia, Spania și, așa cum am spus deja, România.

6. Hitler a avut un nepot care, în timpul războiului s-a înrolat și a luptat în marina americană. William Hitler (căci așa se numea) și-a schimbat numele după terminarea războiului.

7. Hitler ținea pe biroul său o fotografie înrămată a celebrului constructor american Henry Ford. La rândul lui, Ford ținea pe birou o fotografie înrămată a lui Hitler.

8. În anul 1938, celebra revistă americană Time l-a desemnat pe Hitler ca fiind omul anului.

9. Aproape 80% dintre bărbații născuți în fosta URSS în 1923 nu au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, fosta URSS a suferit și cele mai multe pierderi de vieți omenești în timpul războiului: peste 21 de milioane de oameni.

10. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Roosevelt a folosit mașina blindată a lui Al Capone. Pentru că guvernul interzicea cheltuirea unei sume mai mari de 750 USD pentru achiziționarea unui autoturism, Rooslvelt s-a văzut nevoit să folosească limuzina care fusese rechiziționată celebrului gangster. “Sper ca domnul Al Capone să nu fie supărat din această pricină”, a declarat Roosevelt.

1941: un ren surprins în timpul bombardamentelor din Rusia din cel de-al Doilea Război Mondial.

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. ioan antohe

    Pentru a intelege de ce au murit atit de multi soldati rusi trebuie citite memoriile lui Wiston Curchill !

Adaugă comentariu