Legenda Sfântului Valentin

Știați că…

Sfantul-ValentinSfântul Valentin a trăit în secolul III și a fost episcop în Interamna (azi: Terni, Italia). Pe atunci împăratul roman Claudius II (268-270) a interzis căsătoriile, deoarece credea că acestea determină soldații să fie mai mai puțin combativi. Încălcând porunca împăratului, Sfântul Valentin a ajutat îndrăgostiții care veneau să îî ceară ajutorul, unindu-i în sfânta taină a căsătoriei. Nu a durat mult până când împăratul a aflat și astfel Sfântul Valentin a fost întemnițat.

Potrivit legendei, temnicerul lui l-ar fi rugat să-și folosească puterile sfinte pentru a-i vindeca fiica oarbă. Iar Sfântul Valentin i-a redat vederea. Și chiar mai mult: s-a îndrăgostit de aceasta.

În scurt timp a venit și verdictul împăratului: Sfântului Valentin i se cruța viața dacă era de acord cu decizia lui Claudius II de interzicere a căsătoriei (renunțând astfel, de bună voie, la credința sa).  Sfântului Valentin a refuzat și, pe pe 14 februarie 269 a fost condamnat la moarte și executat.

Înainte de execuție, Sfântului Valentin i s-a dat voie să scrie câteva ultime rânduri iubitei sale. O scrisoare de adio pe care a semnat-o simplu: “de la al tău Valentin”. O formulare pe care astăzi o cunoaște toată lumea.

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu