Cei mai batrani copaci din lume

Acești copaci au prins viață cu mii de ani în urmă. Și continuă să trăiască și astăzi.

Batrânul Tjikko, Suedia: 9.550 de ani

Poate să pară greu de crezut dar copacul din imagine este cel mai bătrân copac viu din lume. Are aproape patru metri înălțime și este un banal pin dintr-o specie pe care suedezii, asemeni nouă, o folosesc adesea pe post de brad de Crăciun. Are o vechime de aproximativ 9.550 de ani (ceea ce înseamnă că a răsărit la finalul ultimei epoci glaciare!) și a fost botezat de către geologul Leif Kullmanaces, cel care l-a descoperit în anul 2008, cu numele câinelui său. Longevitatea copacului se explică prin faptul că această specie de pini are capacitatea de a se “clona”: copacul are o durată de viață de aproximativ 600 de ani, însă atunci când trunchiul moare, din aceeași rădăcină răsare un alt copac.

Matusalem, California: 5.000 de ani

Este considerat cel mai bătrân copac “neclonat” din lume și, potrivit oamenilor de știință are între 4.843 și 4.844 de ani. Este tot un pin (dar din specia Pinus longaeva), a fost botezat Matusalem, după numele personajului biblic și se află în Munții Albi din California. Fotografia copacului nu a fost niciodată făcută publică (este însă asemănător copacului din fotografia de mai sus), iar locația sa exactă este un secret bine păzit.

Llangernyw, Țara Galilor: 4.000 de ani

Este un copac de tisa care a răsărit pe teritoriul Marii Britanii în timpul Epocii Bronzului. Longevitatea copacilor de tisa se explică prin faptul că din trunchiul lor răsar mereu lăstari noi, astfel încât, atunci când vechiul trunchi moare, noii lăstari continuă să se dezvolte.

Zoroastrian Sarv, Iran: 4.000 de ani

Este un chiparos gigant de aproape 25 de metri înălțime și cu o coroană care are aproape 11 metri diametru. Se află în localitatea iraniană Abarkooh și este declarat monument național.

Copacul Alerce, Chile: 3.620 de ani

A fost descoperit în anul 1933, într-o pădure din Munții Anzi. Această specie de chiparos poate ajunge la 150 de metri înălțime, grosimea trunchiului le crește cu doar un milimetru în fiecare an și pot fi necesari chiar și o mie de ani pentru ca un copac să ajungă la maturitate.

Copacul celor 100 de cai, Sicilia: între 2.000 și 4.000 de ani

Este un castan situat în apropeire de muntele Etna. Numele său neobișnuit vine de la o legendă care spune că sub el s-ar fi adăpostit de furtună 100 de cavaleri călare. O legendă aproape credibilă având în vedere că neobișnuitul castan are o circumferință a coroanei de aproape 60 de metri.

Jomon Sugi, Japonia: 2.000 de ani

Acest arbore din specia cryptomeria are aproape 25 de metri înălțime și o circumferință de aproape 16 metri. Se află pe insula japoneză Yakushima și are cel puțin 2.000 de ani (unii cercetători spun că vârsta sa ar fi de 7.000 de ani)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu