Zece lucruri mai puțin știute despre București

Știați că…

1. Bucureştiul a fost desemnat capitală a Ţării Româneşti în 1659 de către domnitorul Gheorghe Ghica.

2. Denumirea veche a parcului Cişmigiu era Balta lui Dura Neguţătorul. În 1779 , pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apă a oraşului, Alexandru Ipsilanti porunceşte să se construiască o cişmea spre ieşirea Ştirbei Vodă de astăzi. De unde și denumirea parcului

3. Primul drum din Bucureşti a fost Drumul de Lemn, astăzi Calea Victoriei. Calea Victoriei era pavată cu trunchiuri de copaci.

Teatrul Național în 1920

4. Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în Bucureşti în 1840, fiind printre primele oraşe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport.

5. Cea mai veche gară în Bucureşti este Filaret.

Bulevardul Brătianu în 1937

6. Cimitirul Bellu era locul preferat al hoţilor de căciuli de blană. Aceșștia stăteau cocoţaţi pe zidul cimitirilui, le pescuiau din capul doamnelor cu o sfoară şi un cârlig de pescuit, iar apoi le vindeau în parcul Tineretului.

7. Palatul Telefoanelor din Bucureşti a fost construit între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani şi a fost până în anii ‘70 cea mai înaltă clădire din Bucureşti.

Piața Teatrului Național, Calea Victoriei, 1930

8. Intrarea actualului hotel Novotel este faţada fostului Teatru Naţional. În timpul celui de-al doilea război mondial, mai exact în 26 august 1944, s-a urmărit de catre aviatia germana distrugerea Palatului Telefoanelor, bomba însă a ratat ţinta şi a căzut pe Teatrul Naţional.

Bucurestiul vazut de pe Palatul Telefoanelor in 1940.

9. Numele străzii Lipscani provine de la oraşul Leipzig din Germania , lucru ce aminteşte de viaţa comercială extrem de dinamică a Valahiei.

10. Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare româneşti – mititeii – au fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”, care se afla pe strada Covaci. Numele le-a fost dat de ziaristul, pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu, care a compus lista de bucate într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Aceştia au fost un succes.

Piata Unirii în 1959

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu