Tragica poveste a unei preafrumoase usi

Uneori, o întreagă istorie poate fi spusă dintr-o singură privire.

Închisoarea. Între 1940 și 1944, prizonierii politici ai războiului civil din Spania construiau una dintre cele mai mari închisori din Europa: închisoarea Carabanchel.

În timpul regimului lui Franco, aici au fost închiși unii dintre cei mai cunoscuți militanți spanioli pentru democrație. În 1988, închisoarea a fost abandonată, iar ruinele clădirii aveau să fie folosite drept adăpost de către oamenii străzii. Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale închisorii abandonate a fost realizată de către Alexander Stübner și o puteți vedea mai sus.

Masacrul. Pe 24 mai 1977, în perioada de tranziție a Spaniei către democrație, într-o clădire de birouri din Madrid (situată pe strada Atocha, la numărul 55), avea loc Masacrul de la Atocha. Un masacru soldat cu cinci morți care a condus la accelerarea legalizării Partidului Comunist.

Ușa. Recent, artistul Alberto de Pedro a folosit ușa clădirii de pe strada Atocha ca suport pentru o imagine reprezentând clădirea abandonată a închisorii Carabanchel. Priviți. Cuvintele nu își mai au rostul…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu