Tinerețea unui dictator

O ficțiune istorică în regia lui Andy Lupu.

Tinerețea unui dictator, o co-producție româno-moldovenească realizată cu sprijin internațional (Germania, Elveția, Danemarca), descrie drumul parcurs și transformarea tânărului Nicolae Ceaușescu dintr-un simplu ucenic în șeful unui regim politic criminal.

Filmul este o ficțiune istorică inspirată din evenimente reale. Scenariul începe cu plecare lui Nicolae din Scornicești și se încheie cu momentul în care el ajunge numărul unu în partid. Narațiunea este construită din punctul de vedere al comuniștilor, iar perspectiva este una inedită, care înfățișează culisele plămădirii unei mișcări comuniste formate în vremuri tulburi și violente. Este un film care se adresează deopotrivă tinerilor care nu au trăit în timpul comunismului, dar și celor care au experiențe directe cu acea perioadă.

Scenariul și regia sunt semnate de Andy Lupu care este și unul dintre co-producători:

“Filmul are mai multe niveluri. Avem, desigur, un prim nivel istoric. Apoi, filmul poate fi privit, interpretat, înțeles în alte multe chei. Este și un eseu politic care explică natura interlopă a regimului comunist. Există teme arhetipale ce țin de condiția umană: supraviețuirea, destinul, sacrificiul, dragostea, prietenia. Sunt convins că fiecare spectator va găsi ceva special în această poveste.”

În distribuția principală sunt actori tineri, “fețe noi” cum le numește autorul filmului: Vlad Bîrzanu (Nicolae Ceaușescu), Flavia Giurgiu (Elena Ceaușescu), Lari Giorgescu (Regele Mihai). Dej – mentorul lui Nicolae în film – este jucat de Igor Chistol din Republica Moldova. Tot din Moldova este și directorul de imagine Roman Canțîr.

Andy Lupu a scris, regizat sau produs seriale de televiziune ca: În derivă (HBO), Clanul Sprânceană, Martor fără voie (Antena 1) și documentarele Puterea Râsului, Ardeleni la Auschwitz (TVR).

Tinerețea unui dictator a câștigat categoria Best European Director la ediția din această vară a competiției London Director Awards. Filmul va fi lansat în România în această toamnă.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu