Simtul dreptatii

“Simțul dreptății” este unul dintre principiile fundamentale a ceea ce noi, oamenii, numim moralitate. Este însă acest simț al dreptății caracteristic doar oamenilor?

Profesorul Frans de Waal, membru al Academiei Naționale de Științe a SUA și al Academiei Regale de Științe a Olandei, ne arată un experiment care ar trebui să ne dea tuturor de gândit: două maimuțe capucin, primesc de mâncare castraveți. Totul este în ordine până când uneia dintre ele i se oferă să mănânce struguri – o mâncare mai bună…

“Acesta a devenit un studiu renumit. Există acum mult mai multe, pentru că, după ce l-am făcut cu 10 ani în urmă, a devenit foarte cunoscut. L-am făcut original cu maimuțe capucin. Vă voi arăta primul experiment pe care l-am făcut. A fost făcut până în prezent cu câini și păsări și cu cimpanzei. Dar cu Sarah Brosnan am început cu maimuțe capucin.

Deci, ce am făcut? Am pus două maimuțe capucin una lângă alta. Din nou, aceste animale trăiesc în grup, se cunosc una pe alta. Le izolăm de grup, le punem într-o cameră-test. Au o foarte simplă operație de făcut. Dacă dai fiecăreia un castravete, cele două maimuțe alăturate, sunt total dispuse să repete de 25 de ori la rând. Castravetele, chiar dacă e doar apă după părerea mea, e ok pentru ele. Acum dacă dai partenerului struguri – preferințele culinare ale maimuțelor capucin sunt în concordanță cu prețurile din supermarket – deci dacă dai uneia hrană mult mai bună, creezi inegalitate. Acesta este experimentul pe care l-am făcut.

Recent am filmat maimuțe noi care n-au mai făcut acest experiment, crezând că vor avea o reacție mai puternică, și s-a dovedit a fi adevărat. Cea din stânga e maimuța care primește castravete. Cea din dreapta e cea care primește struguri. Cea care primește castravete, observați că prima bucată de castravete e ok. Prima bucată o mănâncă. Apoi o vede pe cealaltă că primește struguri și veți vedea ce se întâmplă. Ne dă o piatră. Asta e sarcina ei. Noi îi dăm o bucată de castravete și o mănâncă. Cealaltă trebuie să ne dea o piatră. Și asta face. Primește un bob de strugure și-l mănâncă. Cealaltă vede. Ne dă o piatră acum, primește din nou castravete. Testează acum piatra pe perete. Trebuie să ne-o dea. Și primește castravete din nou. Acesta este, în esență, protestul Wall Street.

(…)Acest studiu a devenit foarte renumit și am primit o mulțime de comentarii, în special de la antropologi, economiști, filozofi. Nu le-a plăcut de loc. Pentru că deciseseră în mintea lor, cred, că dreptatea e un aspect complex și că animalele nu-l pot avea. Un filozof chiar ne-a scris că e imposibil ca maimuțele să aibă un simț al dreptății pentru că dreptatea a fost inventată în timpul Revoluției Franceze. Un altul a scris un întreg capitol spunând că ar crede că e vorba de simţul dreptăţii dacă cea care a primit struguri i-ar refuza. Interesant e că Sarah Brosnan, care făcuse asta cu cimpanzei, avea vreo două combinații de cimpanzei în care, într-adevăr, cel ce primea struguri refuza strugurele până când și celălalt primea strugure. Deci ne apropiem foarte mult de sensul uman de dreptate. Și cred că filozofii trebuie să-și regândească filozofia.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu