România lui Paul Strand

România văzută de unul dintre părinții artei fotografice.

Paul Strand este un nume legendar al istoriei fotografiei: la începutul secolului 20, împreună cu câțiva prieteni moderniști (printre care Alfred Stieglitz și Edward Weston) a contribuit decisiv la recunoșterea fotografiei ca formă de manifestare artistică. Altfel spus, este unul dintre cei câțiva fotografi care au reușit să schimbe percepția asupra fotografiei, transformând-o din “pasiune pentru fotografie” în “artă fotografică”.

Cuplu din Rucăr – Paul Strand, 1967

În 1949, Paul Strand, considerat și unul dintre artiștii care au pus bazele fotografiei abstracte, a părăsit Statele Unite și s-a stabilit în Franța, într-un mic sat numit Orgeval. Aici avea să-și trăiască ultimii 27 de ani din viata, ani pe care și i-a dedicat realizării a șase albume fotografice reunind creațiile din diverse colțuri ale lumii: Marea Britanie, Franța, Italia, Hebridele exterioare, Egipt și Ghana.

Plecând din biserica din Rășinari – Paul Strand, 1967

În călătoriile sale, Paul Strand a vizitat și România, străbătând-o în lung și lat în timpul a două călătorii: o călătorie în anul 1960 și o alta, șapte ani mai târziu, în 1967. Cum este “România lui Paul Strand”? Este, precum se vede și din fotografiile pe care vi le prezentăm, o țară a contrastelor, o lume a “vieții la sat” și “vieții la oraș”, o lume a peisajelor rurale și construcțiilor industriale (erau pe atunci anii “edificării” mamuților industriali, cei care astăzi au ajuns grămezi de fier vechi sau, dacă au avut “noroc”, mall-uri). O lume care, sinceri să fim, structural nu s-a schimbat prea mult de atunci…

Duminica Morților – Paul Strand, 1967

Duminica la Slimnic – Paul Strand, 1967

Construcția Șantierului Naval din Galați – Paul Strand, 1967

Piatră funerară decorată (sculptată și pictată de Stan Pătraș), Sapânța – Paul Strand, 1967

Drumul alb, Moldova – Paul Strand, 1960

Construcția barajului de la Bicaz – Paul Strand, 1960

Surse: Metropolitan Museum of Art și Philadelphia Museum of Art

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu