România lui Paul Strand

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

România văzută de unul dintre părinții artei fotografice.

Paul Strand este un nume legendar al istoriei fotografiei: la începutul secolului 20, împreună cu câțiva prieteni moderniști (printre care Alfred Stieglitz și Edward Weston) a contribuit decisiv la recunoșterea fotografiei ca formă de manifestare artistică. Altfel spus, este unul dintre cei câțiva fotografi care au reușit să schimbe percepția asupra fotografiei, transformând-o din “pasiune pentru fotografie” în “artă fotografică”.

Cuplu din Rucăr – Paul Strand, 1967

În 1949, Paul Strand, considerat și unul dintre artiștii care au pus bazele fotografiei abstracte, a părăsit Statele Unite și s-a stabilit în Franța, într-un mic sat numit Orgeval. Aici avea să-și trăiască ultimii 27 de ani din viata, ani pe care și i-a dedicat realizării a șase albume fotografice reunind creațiile din diverse colțuri ale lumii: Marea Britanie, Franța, Italia, Hebridele exterioare, Egipt și Ghana.

Plecând din biserica din Rășinari – Paul Strand, 1967

În călătoriile sale, Paul Strand a vizitat și România, străbătând-o în lung și lat în timpul a două călătorii: o călătorie în anul 1960 și o alta, șapte ani mai târziu, în 1967. Cum este “România lui Paul Strand”? Este, precum se vede și din fotografiile pe care vi le prezentăm, o țară a contrastelor, o lume a “vieții la sat” și “vieții la oraș”, o lume a peisajelor rurale și construcțiilor industriale (erau pe atunci anii “edificării” mamuților industriali, cei care astăzi au ajuns grămezi de fier vechi sau, dacă au avut “noroc”, mall-uri). O lume care, sinceri să fim, structural nu s-a schimbat prea mult de atunci…

Duminica Morților – Paul Strand, 1967

Duminica la Slimnic – Paul Strand, 1967

Construcția Șantierului Naval din Galați – Paul Strand, 1967

Piatră funerară decorată (sculptată și pictată de Stan Pătraș), Sapânța – Paul Strand, 1967

Drumul alb, Moldova – Paul Strand, 1960

Construcția barajului de la Bicaz – Paul Strand, 1960

Surse: Metropolitan Museum of Art și Philadelphia Museum of Art

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu