Silviu Purcarete omagiat in Marea Britanie

Regizorul Silviu Purcărete se află în plin turneu la Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Scoţia) cu piesa “Călătoriile lui Gulliver”, o producție a Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu.

Potrivit cotidianului Adevărul, după primele două reprezentaţii, din 17 şi 18 august, presa de specialitate a scris că montarea lui Silviu Purcărete este “o operă viscerală şi curajoasă, ce nu va ieşi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor” .

“Mulţimea a dat, pur şi simplu, năvală. Foarte rar mi-a fost dat să văd ovaţii, aplauze, tropăituri, fluierături, după un spectacol care este profund tulburător şi care nu se duce în zona teatrului popular. Doi directori au tratat cu noi ca să aibă producţia la Stuttgart şi în Israel şi sunt şi alţi producători care doresc acest lucru.” (Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu)

Potrivit aceluiași cotidian, Sala de la King’s Theatre, cu o capacitate de 1.200 de locuri, a fost plină, și, datorită interesului publicului, într-o singură zi, pe 18 august, spectacolul s-a jucat de două ori, cu toate biletele vândute. Constantin Chiriac a mai declarat că şi interesul producătorilor de festivaluri este în creştere.

La rândul său, Mediafax citează Edinburgh Spotlight: «Călătoriile lui Gulliver» nu este o producţie pentru cei care se aşteaptă la o ilustrare fidelă a textului lui Jonathan Swift (…) Cu interpretarea unică şi viscerală a câtorva teme morbide din carte, Teatrul «Radu Stanca» din Sibiu a creat o operă curajoasă care rămâne în mintea spectatorilor. Imaginile sunt deseori şocante şi mereu memorabile. Deşi au rădăcini adânci în absurd, câteva scene, care prezintă diferenţa dintre uriaşul Gulliver şi liliputani, sunt pline de umor şi excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau al mimei.

(sursa foto: Adevărul)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu