Secretul ascuns în Grădina Plăcerilor

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

O melodie ascunsă, vreme de secole, într-o pictură celebră.

Gradina-Placerilor-1

Grădina plăcerilor (numită și “Împărăția milenară” și realizată în perioada 1503-1504), considerată adesea drept cea mai importantă operă a lui Hieronymus Bosch, constituie ilustrarea excesului plăcerilor senzuale, interpretată și ca argument în favoarea teoriei apartenenței pictorului la unele secte eretice. Ipoteza este puțin credibilă, ținând seama și de faptul că Tripticul a aparținut regelui Filip al II-lea al Spaniei, rege catolic, profund religios, care nu ar fi tolerat în palatul său picturi ce ar fi fost suspectate de erezie.”

Gradina-Placerilor-2

La o examinare mai atentă, se poate observa că, pe spatele unui păcătos supus torturii, este tatuată o scurtă partitură. Partiturile și instrumentele muzicale folosite de Bosch în lucrările sale au fost mereu privite drept metafore artistice, însă Amelia, o pasionată de muzică, a avut curiozitatea să interpreteze partitura și să aducă astfel la viața un secret vechi de peste șase secole.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu