Seara japoneza la Libraria Humanitas

Marti, 8 octombrie, ora 19.00, in Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) va avea loc o noua seara japoneza dedicata lui Yukio Mishima si romanului “Sete de iubire”, cel mai nou titlu al autorului japonez aparut in colectia “Raftul Denisei”, colectie coordonata de Denisa Comanescu la Editura Humanitas Fiction.

Invitati la dezbatere sunt Mirela Murgescu, istoric, Ciprian Macesaru, scriitor si editor al revistei “Accente” si Serban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze din cadrul Universitatii Romano-Americane. Moderatorul intalnirii va fi Raluca Popescu, redactor al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va incheia cu o demonstratie de ikebana realizată de Sanda Lazur, profesor al Centrului de Studii Romano-Japoneze.

Romanul Sete de iubire a fost ecranizat in 1967, in regia lui Koreyoshi Kurahara, cu Ruriko Asaoka in rolul principal. Sub masca imperturbabila a chipului delicat, Etsuko este un personaj tragic, fascinant. Se avanta orbeste spre Saburō, fara sa-i pese ca nesocoteste tabuul social (ea e o vaduva de familie buna, el – un gradinar de la tara), tabuul varstei (Saburō e mai tanar decat ea), tabuul specific japonez al exhibarii sentimentelor (Etsuko face gesturi necugetate, care o tradeaza). Asemenea Medeei, ea distruge totul pentru o iubire care nu ii poate aduce decat suferinta si dezonoare. Admirabil in redarea senzatiilor si intens in construirea suspansului psihologic, romanul este un triumf al erotismului, spaimei si compasiunii.

“Desi e un roman de tinerete, Sete de iubire se dovedeste una dintre cele mai bune carti ale lui Mishima.” (Donald Keene)

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu