Primele drumuri ale pianului calator

Pianul călător, al doilea turneu extraordinar al pianistului Horia Mihail, programat între 21 mai şi 30 iunie 2012, a început printr-o primă călătorie în Transilvania la Mediaş – oraşul în care anul trecut Societatea Română de Radiodifuziune a adus un pian de concert performant –, Dumbrăveni şi Sighişoara.

Prezenţa acestui pian, timp de un an, într-un oraş cu apetit pentru muzica clasică, dar în care nu exista posibilitatea achiziţionării unui instrument performant, a adus un nou puls în viaţa sa culturală, cei prezenţi la concertul inaugural al ediţiei a II-a vorbind la superlativ despre această idee : “Indiscutabil este un plus!”, spunea un spectator “…aş spune chiar un magnet care a atras oameni în sala Traube. Sunt entuziasmat că la un an după ce pianul a fost lăsat la Mediaş, Horia Mihail s-a întors şi a pornit în al doilea său turneu tot de aici”.

O altă spectatoare remarca: “Prezenţa acestui pian a fost benefică pentru oraş, pentru cei care au avut şansa să cânte pe el, pentru cei care au avut şansa să participe la astfel de concerte. Este o bucurie faptul că putem avea acest instrument în continuare şi felicit Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo pentru idee”.

După Mediaş, Horia Mihail si Pianul Călător au concertat la Dumbrăveni, în Biserica Armenească şi la Sighişoara, în Casa de Cultură. Au fost trei concerte consecutive, trei zile intense care l-au pregatit pe Horia Mihail pentru urmatoarele oraşe pe care le are de vizitat:

“Oricât de multe concerte aş avea de susţinut în acest turneu, din fericire nu intervine rutina, pentru că fiecare seară este specială în felul ei. Publicul asistă la un spectacol viu, iar eu încerc să le prezint de fiecare dată o poveste interesantă şi incitantă. Imi doresc ca publicul din următoarele oraşe pe care le voi vizita să fie cel puţin la fel de entuziast şi entuziasmant precum cel al primelor trei concerte” a declarat Horia Mihail.

Turneul Pianul Călător continuă cu recitaluri şi concerte în alte 16 oraşe din România (cărora li se va adăuga un post scriptum la Chişinău, pe 11 iulie, la festivalul internaţional “Nopţi pianistice”). În următoarea lună, pianistul Horia Mihail va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal şi de la Mamaia la Sânnicolau Mare. Pianul călător îl va însoţi în călătoria către unele dintre aceste oraşe şi anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.

În data de 30 iunie, în oraşul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, cel de-al doilea pian călător, un Bluthner de concert pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo – va fi pus la dispoziţia comunităţii locale din Sânnicolau Mare.

Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între  anii 1846 şi 1847 în Ţările Române.

Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Următoarele evenimente vor avea loc pe 27 mai, la Sala Reduta din Braşov şi pe 31 mai, la Târgu Mureş, la Palatul culturii, unde Horia Mihail va cânta Rapsodia pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, alături de Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat.

Itinerar Pianul Călător 2012

Mediaş, 21 mai – Sala Traube; Dumbrăveni, 22 mai – Catedrala Armenească; Sighişoara, 23 mai – Casa de cultură; Mamaia, 17 iunie – Radio Vacanţa; Buzău, 18 iunie – Teatrul George Ciprian; Focşani, 19 iunie – Teatrul Dramatic; Roman, 20 iunie – Casa de cultură; Caracal, 26 iunie – Teatrul Dramatic; Reşiţa, 27 iunie – Casa de cultură; Sânnicolau Mare, 30 iunie – Casa de cultură.

Itinerar Recitaluri 2012

Braşov, 27 mai – Sala Centrului Cultural Reduta; Oradea, 2 iunie – Sala Filarmonicii; Baia Mare, 3 iunie – Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare; Cluj-Napoca, 5 iunie – Opera Maghiară; Piteşti, 8 iunie – Casa de cultură a sindicatelor; Bucureşti, 12 iunie – Sala Radio; Iaşi, 24 iunie – Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”.

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureş, 31 mai – Palatul Culturii, Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat; Braşov, 7 iunie – Cercul Militar, Orchestra Filarmonicii Braşov, dirijor Bogdan Chiroşcă; Bucureşti, 15 iunie – Sala Radio, Orchestra Naţională Radio, dirjor JinWang; Bacău, 22 iunie – Ateneu, Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan; Timişoara, 29 iunie – Sala Capitol, Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timişoara, dirijor Gheorghe Costin; Chişinău, 11 iulie – Sala cu orgă, Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni,

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo. Eveniment susţinut de : Radio România. Partener oficial: Volkswagen. Sponsori: Revalid, JTI, BCR. Coproducător: Radio România Regional şi TVR 3.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu