Pianul călător şi Horia Mihail pleacă spre destinaţia finală: Tulcea

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureștene și s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinație finală Tulcea.

Până acum turneul s-a dovedit o poveste de succes. Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, adunând mii de kilometri, mii de spectatori dar şi nenumărate minute de aplauze. Iar pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare și la Mediaș.

Pianistul a avut o primă întâlnire cu cel de-al treilea pian călător, un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România, în foişoarele din parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, pe 13 şi 14 aprilie, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Sute de bucureşteni s-au oprit din plimbarea lor atraşi de ineditul acestor evenimente şi de muzica lui Horia Mihail. Deopotrivă pianul şi pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat şi răsplătit cu aplauze. De altfel spectatorii din parcuri spuneau: “Extraordinar, lăudabil, o acţiune de mare suflet”; “În afară de Festivalul George Enescu la care mergem în piaţă toamna, e ceva unic in viaţa mea, cred că nu o să mai văd aşa ceva.”; “Sunt pentru zece zile în ţară, luni plec şi pot să zic, cu emoţie, că aceasta e România.”; “Mi se pare minunată ideea mai ales pentru oamenii care poate nu merg la Ateneu sau la concerte clasice, dar acum au contact cu piese cântate foarte frumos la pian.”

După ce pianistul a revenit la Sala Radio, pe 17 aprilie, cu un recital în care a interpretat Patetica, Sonata Lunii şi Appassionata de Beethoven în faţa unei săli arhipline şi pentru Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră de acelaşi compozitor, programat pe 19 aprilie acompaniat de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang , pianul şi pianistul, celebrând o prietenie veche de când lumea, vor pleca împreună la drum cu destinaţia finală Tulcea.

Pianul, care cântăreşte 700 de kg va fi coborât, montat şi acordat în fiecare oraş menţionat în traseul de mai jos, la finalul călătoriei urmând să se despartă de Horia Mihail, după recitalul de Tulcea de pe 27 aprilie, de la Teatrul Jean Bart. Aici pianul va rămâne pentru 3 ani, fiind pus la dispoziţia comunităţii de Radio România.

“Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail.

Cea de-a treia ediţie a turneului Pianul Călător, desfăşurată în perioada 24 martie – 27 aprilie 2013, este organizată de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo. Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător

20 APRILIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul Călător
21 APRILIE, Tecuci, Casa de Cultură, Recital Pianul Călător
22 APRILIE, Roman, Casa de Cultură, Recital Pianul Călător
27 APRILIE, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital Pianul Călător

Toate recitalurile şi concertele încep la ora 19.

Eveniment recomandat de Radio România. Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo. Coproducători:TVR 2 si Radio România Regional. Parteneri: ARCUB, Orchestrele şi Corurile Radio, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels. Partener oficial: Volkswagen. Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu