Biblioteci, Grădini și Împărăția Nopții

Ziua Bibliotecarului – Noaptea Bibliotecilor Românești; Biblioteca Națională – Anul UNU: 23 aprilie 2013.

In data de 23 aprilie 2013, între orele 12.00-22.00, Biblioteca Națională a României va organiza, sub titlul Biblioteci, Grădini şi Împărăţia Nopţii, o serie de expoziții, seminare, ateliere artistice, spectacole de film și teatru, recitaluri muzicale, ce marchează Ziua Națională a Bibliotecarului, Noaptea Bibliotecilor Românești (proiect propus și coordonat de Asociația Bibliotecarilor din România – ABR), precum și un an de la mutarea Bibliotecii Naționale a României în noul său sediu, din B-dul Unirii nr. 22.

Cei care vor trece pragul Bibliotecii Naționale a României cu această ocazie se vor putea bucura atât de programul artistic, cât și de programul sălilor de lectură, prelungit până la ora 21.30.

Pe scurt, despre spectacolele organizate

Dintre spectacole, menționăm: piesa de teatru Hei, oameni buni, e cineva acolo? a dramaturgului William Saroyan, în regia lui Răzvan Marinescu, regizor care, în 2012, a obținut premiu pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrelor de Buzunar (pentru piesa Locuri Calde) și în interpretarea actorilor: Ioana Anastasia Anton (de la Teatrul Odeon), Bogdan Cotlet (de la Teatrul de Comedie), Sabina Posea (de la Teatrul Bulandra), Alexandru Gatstramb (de la Teatrul Mic) și Mara Căruțașu; momentele de mișcare scenică și dans contemporan propuse de Asociația PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) – Cvartir post-modern (Ana Costea, Georgiana Dobre, Iuliana Stoianescu, Cristina Lilienfield, Mihai Dragomir, Smaranda Găbudeanu, Teodor Delciu), Tandem (Georgiana Dobre, Mihai Dragomir); Solo (Cristina Lilienfield), In love (Iuliana Stoianescu), Solo discret (Cristina Lilienfield), Baby Blue (Ana Costea, copilul Tabita; la saxofon: Mihai Iordache), Reading Dance (Cristina Lilienfield, Smaranda Gabudeanu), About Pain and Other Crazy Feelings (Ana Costea) și Floarea deşertului (2009; regie: Sherry Horman), film oferit în cadrul proiectului Cinema-EDU. În spațiul Symposium, situat la parter (Corp Aula), asociația Semper Musica va oferi un program de muzică clasică în interpretarea soliștilor vocali Adriana Dumitriu, Alice Lopez, Hector Lopez, Silvia Sorina Munteanu; la pian – Ioana Maxim.

Pe scurt, despre expozițiile organizate

Biblioteca Națională a României propune publicului, în 23 aprilie, și câteva expoziții, dintre care menționăm: Cărți vorbite – expoziţie de grafică semnată de Constantin Popovici, ce prezintă ilustrațiile concepute pentru cărțile editate în seria Cărți vorbite, de Editura Casa Radio; pentru aceste ilustrații, artistul a fost recompensat în 2012 cu premiul pentru grafică al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Gellu Naum – Vârsta semnului. 53 de poeme rostite la Radio, 1967-1999. București: Casa Radio, 2012; Mircea Ivănescu – Biografii imaginare. 11 poeme rostite la Radio (1969-1974, 1988, 2001). București: Casa Radio, 2012 etc.); Hortus conclusus: Spaţiul grădinii – Spaţiul lecturii în tradiţia europeană, o expoziție-eseu care vorbește despre relația dintre biblioteci, grădinile închise (hortus conclusus) ale Evului Mediu și grădinile cunoașterii ale Renașterii, Noaptea benzilor desenate. Legendele Dacilor – Personaje – planșe BD originale, semnate de artistul Mihai Grăjdeanu.

Pe scurt, despre seminariile organizate

Ziua de 23 aprilie este, de mai mulți ani, Ziua Națională a Bibliotecarului, Biblioteca Națională a României propunând, la ediția din acest an, un seminar pe tema Şcoala românească de biblioteconomie și spiritul francez, în care vor susține comunicări conf. univ. dr. Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naționale a României – Științele informării – un domeniu interdisciplinar, conf. univ. dr. Cristina Popescu, Facultatea de Litere, Universitatea București, Departamentul Științe ale Comunicării – Interferenţe bibliografice franco-române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX, asist. dr. Gabriela Baran, Facultatea de Litere, Universitatea București, Departamentul Științe ale Comunicării – Influenţe franceze în învăţământul preuniversitar din România: proiectul CDI, seminar acompaniat de o expoziție organizată de Cabinetul Bibliologic „Dan Simonescu” al Bibliotecii Naționale, cu titlul Școala franceză de biblioteconomie și istoria cărții (expoziție de carte și presă de specialitate).

Pe scurt, despre atelierele de creație organizate

Așa cum a obișnuit deja publicul, și mai mare, și mai mic, în ultimii ani, Biblioteca Națională a României oferă, în 23 aprilie, în colaborare cu artiști din domeniul artelor vizuale, și o serie de ateliere de creație: Atelierul cu de toate – Descoperă ce-ți place! (origami, semne de carte, coperte decorate, suporturi și decorațiuni pt. creioane, presse-papier-uri etc.; artist coordonator: Ivona Funaru), Noaptea benzilor desenate. Atelier BD: Legendele Dacilor – Personaje (cu artistul Mihai Grăjdeanu).

Expoziția virtuală Biblioteca Națională a României – Anul UNU

În data de 23 aprilie 2013, Biblioteca Națională a României sărbătorește un an de la mutarea în noul și modernul său sediu din B-dul Unirii nr. 22, după o așteptare de mai bine de 20 de ani. Expoziția virtuală Biblioteca Națională a României – Anul UNU descrie parcursul instituției în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013.

Eforturile instituției, deloc de neglijat, de mutare și rearanjare a colecțiilor în noile depozite și săli de lectură au făcut ca, la finalul acestui prim an de funcționare în nou sediu, jumătate din totalul documentelor care pot fi puse la dispoziţia utilizatorilor să fie organizate, ele fiind acum accesibile celor interesați. Aceleași susținute eforturi au făcut ca documentele din categoria manuscrise, fotografii, periodice româneşti vechi şi arhivă istorică să fie de asemenea organizate, ele putând fi consultate de cercetători în sălile de lectură ale departamentului Colecții Speciale ale BNR. Dotat cu o serie de echipamente noi și performante, Centrul Național de Patologie și Restaurare a Documentelor, care funcționează în cadrul Bibliotecii Naționale, și-a reluat de asemenea activitatea, atât în ceea ce privește prezervarea, conservarea și restaurarea documentelor aflate în colecțiile BNR, cât și în ceea ce privește organizarea cursurilor de specialitate, la nivel național.

Odată cu mutarea în noul său sediu şi cu posibilitatea de a-şi desfăşura activităţile curente, dar şi cultural-ştiinţifice la parametri normali pentru o bibliotecă națională, numărul, amploarea şi complexitatea evenimentelor cultural-ştiinţifice şi de promovare iniţiate, co-organizate sau găzduite de Biblioteca Naţională a României au crescut de aproape patru ori în această perioadă (conform unei statistici interne, numărul de evenimente organizate de BNR pe parcursul anului 2011 a fost de aproximativ 20, spre deosebire de anul 2012, când numărul acestora a ajuns la 80).

Spectacole/Vernisaje

Ora 12:00 (Atrium – Parter)

Hei, oameni buni, e cineva acolo? – piesă de teatru de William Saroyan, în regia lui Răzvan Marinescu (premiu pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrelor de Buzunar, ediția 2012, pentru piesa Locuri Calde). Interpretează: Ioana Anastasia Anton (Teatrul Odeon), Bogdan Cotlet (Teatrul de Comedie), Sabina Posea (Teatrul Bulandra), Alexandru Gatstramb (Teatrul Mic), Mara Căruțașu

Ora 18:00 (Muzeul Cărţii – Palimpsest, Mezanin)

Cărți vorbite – expoziţie de grafică semnată de Constantin Popovici. Vernisaj

Ora 19:00 (Symposium – Parter)

Moment de muzică clasică – Asociația Semper Muzica. Soliști vocali: Adriana Dumitriu, Alice Lopez, Hector Lopez, Silvia Sorina Munteanu. Pian: Ioana Maxim.

Ora 20:00 (Sala Mircea Eliade – Parter)

Proiect Cinema-EDU – Floarea deşertului: film (2009). Regie: Sherry Horman

Performance

PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte). De vorbă cu oaia și cu mătușa – Momente de mișcare scenică, dans contemporan

13:00-18:00 Cvartir post-modern. Interpretează: Ana Costea, Georgiana Dobre, Iuliana Stoianescu, Cristina Lilienfield, Mihai Dragomir, Smaranda Găbudeanu, Teodor Delciu
14:00 Tandem. Interpretează: Georgiana Dobre, Mihai Dragomir
16:30 (Mezanin) Solo. Interpretează: Cristina Lilienfield
17:00 (Atrium) In love. Interpretează: Iuliana Stoianescu
17:30 (Mezanin) Solo discret. Interpretează: Cristina Lilienfield
18:30 (Parter, aripa Dâmbovița) Baby Blues. Interpretează: Ana Costea, copilul Tabita. La saxofon: Mihai Iordache
19 :40 (Parter, aripa Dâmbovița) Reading Dance. Interpretează: Cristina Lilienfield, Smaranda Gabudeanu
21 :15 (Atrium,Lift) About Pain and Other Crazy Feelings. Interpretează: Ana Costea

Eveniment

15.00 (Symposium – Parter)

Ceremonie de înmânare a atestatelor de limba franceză – Ministerul Afacerilor Externe. Direcţia ONU, Instituţii Specializate şi Francofonie

Seminar

Ora 13:00 (Cabinetul Bibliologic Dan Simonescu, Et. I)

Temă: Şcoala românească de biblioteconomie și spiritul francez. Conf. univ. dr. Elena Tîrziman – director general al Bibliotecii Naționale a României: Științele informării – un domeniu interdisciplinar; conf. univ. dr. Cristina Popescu – Facultatea de Litere, Universitatea București, Departamentul Științe ale Comunicării: Interferenţe bibliografice franco-române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX; prep. drd. Gabriela Baran – Facultatea de Litere, Universitatea București, Departamentul Științe ale Comunicării: Influenţe franceze în învăţământul preuniversitar din România: proiectul CDI.
Școala franceză de biblioteconomie și istoria cărții – expoziție carte și presă de specialitate din colecțiile Bibliotecii Naționale a României – Cabinetul Bibliologic Dan Simonescu, Et. I

Expoziţii

Cărți vorbite – expoziţie de grafică semnată de Constantin Popovici – Muzeul Cărţii – Palimpsest, Mezanin. Vernisaj: ora 18.00
Hortus conclusus: Spaţiul grădinii – Spaţiul lecturii în tradiţia europeană. Expoziţie-eseu (Letiţia Constantin) – Intrarea dinspre Tribunal și Sala Mircea Eliade – Parter
Biblioteca Națională a României – Anul UNU. Expoziție virtuală – Intrarea dinspre Tribunal și Sala Mircea Eliade – Parter
Noaptea benzilor desenate. Expoziție. Invitat – Vlady. Legendele Dacilor – Personaje. Expoziție cu planșele originale de benzi desenate, semnate de artistul Mihai Grăjdeanu, din cartea pentru copii Legendele Dacilor – Personaje – Mezanin, Pasarela Mântuleasa
1993-2013. Repere francofone în România – Spațiul expozițional Symposium, Parter

Ateliere de creaţie

16:00 – 18:00 (Mezanin – Zona Cataloagelor)

Atelierul cu de toate – Descoperă ce-ți place! Atelier de origami, semne de carte, coperte decorate, suporturi și decorațiuni pt. creioane, presse-papier-uri din pietre pictate etc. Artist coordonator: Ivona Funaru

18.00 – 20.00 (Mezanin – Pasarela Mântuleasa)

Noaptea benzilor desenate. BD : Legendele Dacilor – Personaje.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu