O rușine națională

Una dintre cele mai importante clădiri din istoria României zace înecată într-un ocean de mizerie și uitare. Este vorba despre locul în care, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei. Clădirea se află în Centru Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan, la numărul 39 și, pe vremuri, adăpostea Hotelul Concordia.

Iar dacă în 1859 arăta astfel…

Proclamarea Unirii - pictură de Theodor Aman
Proclamarea Unirii – pictură de Theodor Aman

astăzi arată așa

Hotelul Concordia, curtea interioară
Hotelul Concordia, curtea interioară

“Hotelul Concordia a fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere. În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902. Concordia a funcționat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL și repartizat oamenilor muncii. După 1989, imobilul a fost câștigat în instanță de un cetățean străin, care l-a vândut imediat firmei Ro Naturstein SRL în octombrie 2003.  Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2025.” (Wikipedia)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Dan

    O subscriptie publica pt. reconstructie, gen “Dau un leu…”?

Adaugă comentariu