Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu

Luni, 7 noiembrie, la ora 19 :30, are loc vernisajul instalației Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu la Institutul Francez din București, pe Dacia 77.

Instalația concepută de Carmen Lidia Vidu, va prezenta publicului, într-o scenografie inspirată de colajele lui Ion Bârlădeanu, 20 de lucrări ale artistului și 20 de fotografii serie limitată care vor fi puse în vânzare. Expoziția este deschisă publicului în perioada 7 – 28 noiembrie.

Ion Bârlădeanu nu este un artist în sensul clasic al cuvântului: nu are studii de specialitate, iar lucrările pe care le creează de mai bine de treizeci de ani au o functie mai degrabă autoterapeutică (de afirmare ingenuă a propriilor dorințe și obsesii, dar și a unei libertăți interioare) decât una pur estetică de adresare către un potențial spectator. Ion Bârlădeanu este un personaj în sensul plin al cuvântului : a visat dintotdeauna să joace în filme, să fie un erou… Colajele pe care le realizează nu sunt altceva decât propriile lui filme, le compune ca un regizor, după o poveste imaginată tot de el.

Instalația concepută de Carmen Lidia Vidu nu face altceva decât să pună “în scenă” personajul Bârlădeanu, ii oferă ocazia de a fi un western hero așa cum s-a visat dintotdeauna.

“Povestea noastră are loc într-un decor de film western, făcut din ziarele care-i servesc ca material de lucru lui Ion Bîrlădeanu: căpițe albe de fân, din ziare, care ascund în ele colajele lui Nea Ion. În mijlocul lor,  poze unicat, serie limitată cu Ion Bîrlădeanu, în costum de cowboy, pentru prima oară actor într-un film western.” (Carmen Lidia Vidu)

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946 în comuna Zapodeni, județul Vaslui. De-a lungul a mai bine de treizeci de ani, Ion Bârlădeanu a selectat și a decupat imagini din reviste, cu care a realizat mai bine de o mie de colaje. Este reprezentat din 2008 de galeria H’Art, iar lucrările sale fac o carieră internațională, fiind expuse la Londra, Copenhaga, Basel, Paris.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu