Hei, tu, fericito!

Mai mult de jumătate dintre femeile din România declară că sunt fericite.

55% dintre femeile din România declară că sunt fericite cu viața pe care o au, potrivit studiului Discovery Networks intitulat “She: În căutarea fericirii ei”. Cercetarea a fost realizată în a doua jumătate a anului 2012, pe un eșantion de 5.500 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, din 11 țări din Europa, Rusia şi Africa de Sud.

Sănătate, că-i mai bună decât toate

În toate ţările implicate în studiu, femeile sunt de acord că, pentru o viaţă fericită, sănătatea este mai importantă decât aspectul fizic. Această atitudine apare cel mai pregnant în România (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au în mod activ o atitudine sănătoasă faţă de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind într-o mai mare măsură să respingă ideea de chirurgie estetică.

Ce fel de bărbați apreciază româncele

Femeile din România pun mare preţ pe înţelegere şi loialitate (89%), onestitate (78%) şi pe simţul umorului (54%), faţă de cele din Rusia care văd ca prioritare atribute masculine mai tradiţionale, precum hotărârea, exercitarea controlului şi aspectul financiar. Stereotipurile masculine, cum ar fi banii (18%) şi aspectul fizic (8%), nu se regăsesc între primele zece calităţi pe care femeile le caută la partenerul lor de viaţă în niciuna dintre țările în care s-a desfășurat cercetarea.

Relația cu partenerul de viață

Femeile căsătorite sunt mai fericite (46%) decât cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) sau cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%). Femeile căsătorite care au declarat că sunt fericite sunt de cel puţin două ori mai numeroase decât cele singure care au spus acelaşi lucru (21%). Mai mult decât atât, rezultatele arată că femeile căsătorite de peste 10 ani (45%) sunt la fel de fericite ca şi cele proaspăt căsătorite (45%). Femeile care împart cu un partener responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor (46%) sunt mai fericite decât cele care se ocupă singure copii (38%).

Temeri și presiuni sociale

51% dintre femeile tinere (20 -29 de ani) din România resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind într-un moment al vieţii în care nu au atins un echilibru interior în ceea ce priveşte cariera, relaţia cu un partener stabil şi banii

Totodată, femeile tinere (20 – 29 de ani) simt presiunea ideii că trebuie “să reuşească din prima”. 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20-24 de ani sunt de acord cu afirmaţia următoare “Există prea multe aşteptări în ceea ce mă priveşte. Prea mulţi se aşteaptă să fiu perfectă”, în timp ce 51% dintre femeile tinere din România (20 – 29 de ani), 63% din Rusia şi 35% din Marea Britanie sunt de acord cu afirmaţia următoare: “Nu am obţinut cât de multe mi-aş fi dorit până la vârsta mea”.

Mai e mult până departe

După 50 de ani de progres în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile încă sunt depăşite numeric de bărbaţi în poziţii-cheie în lumea politică şi cea financiară. Dintre toate naţionalităţile, danezele (27%) sunt cel mai puţin preocupate de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aceste funcţii, în timp ce 52% dintre românce consideră că nu există suficient de mulţi lideri femei în societate.

42% dintre mamele care lucrează full-time au declarat că sunt fericite, comparativ cu 40% dintre cele care lucrează part-time şi 39% dintre cele care nu lucrează deloc.

(via Mediafax)

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu