Hei, tu, fericito!

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Mai mult de jumătate dintre femeile din România declară că sunt fericite.

55% dintre femeile din România declară că sunt fericite cu viața pe care o au, potrivit studiului Discovery Networks intitulat “She: În căutarea fericirii ei”. Cercetarea a fost realizată în a doua jumătate a anului 2012, pe un eșantion de 5.500 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, din 11 țări din Europa, Rusia şi Africa de Sud.

Sănătate, că-i mai bună decât toate

În toate ţările implicate în studiu, femeile sunt de acord că, pentru o viaţă fericită, sănătatea este mai importantă decât aspectul fizic. Această atitudine apare cel mai pregnant în România (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au în mod activ o atitudine sănătoasă faţă de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind într-o mai mare măsură să respingă ideea de chirurgie estetică.

Ce fel de bărbați apreciază româncele

Femeile din România pun mare preţ pe înţelegere şi loialitate (89%), onestitate (78%) şi pe simţul umorului (54%), faţă de cele din Rusia care văd ca prioritare atribute masculine mai tradiţionale, precum hotărârea, exercitarea controlului şi aspectul financiar. Stereotipurile masculine, cum ar fi banii (18%) şi aspectul fizic (8%), nu se regăsesc între primele zece calităţi pe care femeile le caută la partenerul lor de viaţă în niciuna dintre țările în care s-a desfășurat cercetarea.

Relația cu partenerul de viață

Femeile căsătorite sunt mai fericite (46%) decât cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) sau cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%). Femeile căsătorite care au declarat că sunt fericite sunt de cel puţin două ori mai numeroase decât cele singure care au spus acelaşi lucru (21%). Mai mult decât atât, rezultatele arată că femeile căsătorite de peste 10 ani (45%) sunt la fel de fericite ca şi cele proaspăt căsătorite (45%). Femeile care împart cu un partener responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor (46%) sunt mai fericite decât cele care se ocupă singure copii (38%).

Temeri și presiuni sociale

51% dintre femeile tinere (20 -29 de ani) din România resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind într-un moment al vieţii în care nu au atins un echilibru interior în ceea ce priveşte cariera, relaţia cu un partener stabil şi banii

Totodată, femeile tinere (20 – 29 de ani) simt presiunea ideii că trebuie “să reuşească din prima”. 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20-24 de ani sunt de acord cu afirmaţia următoare “Există prea multe aşteptări în ceea ce mă priveşte. Prea mulţi se aşteaptă să fiu perfectă”, în timp ce 51% dintre femeile tinere din România (20 – 29 de ani), 63% din Rusia şi 35% din Marea Britanie sunt de acord cu afirmaţia următoare: “Nu am obţinut cât de multe mi-aş fi dorit până la vârsta mea”.

Mai e mult până departe

După 50 de ani de progres în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile încă sunt depăşite numeric de bărbaţi în poziţii-cheie în lumea politică şi cea financiară. Dintre toate naţionalităţile, danezele (27%) sunt cel mai puţin preocupate de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aceste funcţii, în timp ce 52% dintre românce consideră că nu există suficient de mulţi lideri femei în societate.

42% dintre mamele care lucrează full-time au declarat că sunt fericite, comparativ cu 40% dintre cele care lucrează part-time şi 39% dintre cele care nu lucrează deloc.

(via Mediafax)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu