Feerie pe gheață la Timișoara

Primul spectacol din turneul național al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg (Saint Petersburg State Ballet on Ice), “Spărgătorul de nuci”, a avut loc seara trecută, la Timișoara.

Sala Olimpia din Timișoara a găzduit un spectacol grandios, în care patinatorii-balerini din Rusia, membri ai celei mai faimoase trupe de balet pe gheață din lume, au creat o atmosferă magică, pe o scenă cu peste două tone de gheață. Peste 50 de artiști, o recuzită cu sute de costume fastuoase și coregrafii de excepție au încântat publicul timișorean, spectatorii fiind cuceriți de spectacolul deosebit.

“Spărgătorul de nuci”, unul dintre cele mai îndrăgite balete și una dintre cele mai apreciate creații ale marelui compozitor rus, Piotr Ilici Ceaikovski, i-a impresionat pe cei prezenți prin reprezentația impecabilă a artiștilor.

Turneul național continuă în Cluj, unde publicul se va bucura de “Lacul lebedelor” (în 17 ianuarie, la Teatrul Național, orele 18:00 și 21:00). În Sibiu, va fi pus în scenă „Spărgătorul de nuci” (în 18 ianuarie, în Sala Transilvania, orele 18:00 și 21:00), iar în capitală, bucureștenii vor avea ocazia să vadă spectacolul „Romeo si Julieta” (în 19 ianuarie, la Sala Palatului, orele 19:00).

2500 kg de gheață pisată, produse în zilele anterioare spectacolelor, vor fi transformate într-un bloc compact, sub forma unui ring, unde patinatorii-balerini din Rusia vor evolua. Înainte de spectacole, gheața a fost depozitată în comuna Gilău din județul Cluj, la minus 15 grade Celsius.

Procesul realizării patinoarului este unul complex, gheața fiind fabricată la o firmă specializată, prin utilizarea unor mașini costisitoare, de mare capacitate. Din buncărul în care este stocată, gheața este transportată în mașina de pisat. Mașina are o capacitate de 500-600 de kilograme în 24 de ore, iar gheața obținută este pastrată la temperaturi foarte scăzute pentru a îi menține starea uscată, evitând astfel transformarea acesteia în bulgări de gheață.

Din buncărul aflat în Gilău, ea va merge mai departe în următoarele orașe incluse în turneul național, ajungând la destinație cu 12 ore înaintea începerii spectacolului.

Program turneu „Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg” în România

• Cluj – Napoca, 17 ianuarie, Teatrul Național, orele 18:00 si 21:00: „Lacul lebedelor”
• Sibiu, 18 ianuarie, Sala Transilvania, orele 18:00 si 21:00: „Spărgătorul de nuci”
• București, 19 ianuarie, Sala Palatului, orele 19:00: „Romeo și Julieta”

Turneul din această iarnă al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg este organizat de Diesel Events, cu susținerea Ambasadei Federației Ruse la București.

Biletele se găsesc la casieriile sălilor de spectacole și în rețeaua Eventim.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu