Dispozitiv 0068 – premieră absolută în România

Dispozitiv 0068, un scurtmetraj de Radu Bărbulescu, se lansează la TIFF în Cluj-Napoca, prima selecție din circuitul festivalier național și internațional.

Filmul va fi proiectat începând cu 3 iunie, la Cinema Florin Piersic, în cadrul competiției de scurtmetraj Zilele Filmului Românesc. Producția Alien Film îi are în distribuție pe Cuzin Toma (prezent în alte trei filme românești în această ediție TIFF), în rolul unui lunetist SPP și Tatiana Iekel, în rolul bătrânei, proprietara apartamentului în care lunetistul își instalează postul de observație.

Dispozitiv0068Cu o poveste simplă, în trei personaje, inspirată de zicala “baba și mitraliera” și de haosul generalizat din timpul Summit-ului NATO din București, Dispozitiv 0068 vorbește despre legătura fragilă dintre viață și moarte, (dez)echilibrul dintre destinele personajelor și dintre umor subtil și dramatism.

Odată instalat în apartamentul bătrânei, lunetistul asigură perimetrul pe parcursul Summit-ului NATO. El o descoperă pe proprietara apartamentului în pat, o bătrână aproape paralizată, care nu vorbește deloc. După ce Neluța, femeia care are grijă de casă și de proprietara în vârstă pleacă, cei doi rămân în apartament, într-o liniște stânjenitoare. Câteva ore mai târziu, bătrâna își face curaj și îl roagă pe lunetist ceva ce le va schimba amândurora viața.

Dispozitiv 0068 îmbină elemente de acțiune cu dramă și momente comice. O poveste cu teme universale, premise ușor suprarealiste și neașteptate, dar tratate într-un mod foarte realist. Scenariul a fost premiat la concursul de scenarii HBO în parteneriat cu TIFF, și a fost dezvoltat în cadrul atelierelor de dezvoltare de la Clermont-Ferrand.

În privința actorilor, Radu Bărbulescu l-a avut în vedere pentru rolul lunetistului doar pe Cuzin Toma pentru “amestecul de față dură cu minte de copil”, și pe Tatiana Iekel în rolul bătrânei, pentru abordarea sensibilă și foarte realistă. Rolul Neluței, îngrijitoarea bătrânei, este jucat de Adina Lucaciu, un rol contrastant și comic.

Dispozitiv0068-still

Scurtmetrajul a fost o provocare pentru actori, dar și pentru echipă. Filmările au durat cinci zile, într-o locație complet transformată de Adrian Cristea, cu o imagine ce jonglează între cadre obiective și subiective, semnată de George Dăscălescu, dar și Adi Popescu și echipa sa care s-au ocupat de efecte speciale, explozii, pușca replică 100% reală. Dispozitiv 0068 mizează mult și pe sunetul din mediul înconjurător, ce conturează contextul tensionat. Muzica a fost compusă de doi dintre membrii trupei românești de alternativ post-rock Moebius, Ștefan Eremia și Gabriel Kirmaier.

Filmul produs de Alien Film a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Cinelab București, alături de prieteni și parteneri.

Parteneri media: All About Romanian Cinema, CinemaFrame, CineFan, Revista Arte & Meserii, WebCultura, Film Reporter, iFestival.

Scenariul & regia: Radu Bărbulescu, Costume: Adina Bucur, Machiaj: Ioana Angelescu, DOP: George Dăscălescu, Scenograf: Adrian Cristea, Editor: Cristian Nicolescu (Digital Cube), Sunet: Cristian Tarnovețchi, Muzică: Ștefan Eremia și Gabriel Kirmaier (Moebius), Producător delegat: Alexandra Buzaș, Producător: Iuliana Tarnovețchi.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu