Cum să treci frumos prin viață

Zece învățăminte utile.

Dragoste: “Amorul e un castel clădit pe iluzii. Orice vorbă spusă mai cu putere îl cutremură sau îl dărâmă. Tinerii trebuie să urce în tăcere aceste trepte, căci altfel sunt expuși să-și ucidă sufletul și fără el nu există fericire.”

Minciuna: “Minciuna este sâmburele care dă roade în toate pământurile, de aceea poate se cultivă cu atâta plăcere pretutindeni. Roadele ei însă sunt amare și seci.”

Învinuiri: “Nu-ți tulbura liniștea cu învinuiri fără folos pentru greșelile din trecut; ele nu pot fi reparate. În schimb, însă, folosește-te de experiența lor, ca învățătură pentru viitor.”

Înțelepciune: “Cea mai înaltă înțelepciune la care poți ajunge este atunci când ceea ce ai spus, să-mplinești. Cât e de simplu, dar cât e de greu!”

Educație: “A educa este mai greu decât a studia: de aceea sunt puțini educatori în mulțimea de învățați.”

Lectura: “O carte bună înlocuiește o prietenie, o prietenie nu poate înlocui o carte.”

Părinți: “Părinții care nu se interesează de soarta şi educația copiilor, lăsându-i pe mâini străine, sunt întocmai ca acei proprietari care își arendează moșiile oamenilor interesați și speculatori, iar ei duc un trai de lux și trândăvie prin țările străine. La reîntoarcere, vor găsi sufletele ruinate şi o îndreptare atunci va fi cu neputință.”

Bătrânețe: “Amintirile sunt cele mai duioase rânduri pe care le-am subliniat în cartea vieții. Recitindu-le la bătrânețe, ne coborâm cu mintea spre vremile acelea care pe atunci ne entuziasmau, dar care astăzi numai ne mângâie în singurătate.”

Respect: “Un zâmbet sau o vorbă bună spusă unui bătrân este a-i dărui o zi mai mult de viață.”

Viitor: “Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea Pământul.”

Vasile Conta (15 noiembrie 1845 – 22 aprilie 1882)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. Emotionante toate articole le si multa intelepciune! Multumim!

  2. sabin

    Bravo. Asa da articol

  3. Cristi

    Un site de calitate !!! Sunteti buni !

Adaugă comentariu