Copilaria. Ramasite si patrimoniu

Miercuri, 1 iunie, cu ocazia Zilei copilului s-a lansat la Muzeul National al Taranului Roman proiectul „Childhood. Remains and Heritage / Copilaria. Ramasite si patrimoniu”.

În Evul Mediu european, copilăria se sfârşea la vârsta de 10 ani, iar pe la 13 ani, fetele erau gata de măritiş. În alte colţuri ale lumii, de cum lăsau din mână jucăriile, băieţii din familiile domnitoare puteau primi răspunderea destinului unei ţări întregi. Aşadar, în culturi şi epoci diferite, copilăria a fost şi ea diferit percepută şi definită, dovedindu-se un concept cu graniţe şi înţelesuri schimbătoare.

Ideea proiectului nostru s-a născut tocmai din dorinţa de a aşeza în context european manifestarea acestor diferenţe şi totodată, de a marca percepţia lor şi atitudinile pe care le generează.

În atingerea obiectivului general – recuperarea si valorificarea memoriei copilăriei (comunicată prin obiecte, imagini și istorie orală), ca sistem de transmitere și împărtășire a valorilor locale și a identității culturale în cadru european – ne-am propus să parcurgem următoarele etape: descoperirea și cercetarea unor colecții private de obiecte, printr-o abordare antropologică; organizarea de ateliere de memorie orală pentru copii și vârstnici; crearea unui muzeu virtual al copilăriei, pornind de la expoziții tematice; inițierea unei platforme web ce va permite actualizarea continuă cu date despre copilărie; organizarea unei expoziții-semnal itinerante în Europa; implicarea voluntarilor în toate etapele proiectului.

Cea mai mare provocare va fi realizarea unui muzeu atotcuprinzător al copilariei, fie el și virtual, dacă ne gândim că, cele mai multe instituții europene cu profil similar, se concentrează doar asupra unor capitole atent circumscrise ale temei, cum ar fi jocurile și jucăriile, inventarul de obiecte casnice etc. Ceea ce își doresc organizatorii și partenerii implicați este o largă cuprindere, din care să nu lipsească documentarea unor probleme cum ar fi numele copilului, educația, sărbătorile, textele orale destinate lor, ca și cele create de ei, bolile si vindecările, hainele și hrana, alături de jocurile și jucăriile tradiționale, sau de dezbaterile contemporane asupra tuturor acestor capitole.

Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani (mai 2011 – aprilie 2013) cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene. Organizator principal Muzeul Naţional al Ţăranului Român; co-organizatori: Institutul Cultural Român, Association pour la Promotion de l’éducation des enfants (Paris, Franţa) şi Muzeul din Lębork (Polonia); parteneri: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Asociaţia Ethnokids (Bruxelles).

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu