Cinci superstiții de Sfânta Parascheva

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Știați că…

Cuvioasa Parascheva (sau Paraschiva) este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental și este considerată sfânta patroană a Moldovei. Cunoscută în popor ca Sfânta Vineri (sau Sfânta Vineri de Toamnă), ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

Potrivit tradiției populare, de Sfânta Parascheva…

– este interzis să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare;
– de Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână;
– de aici, unii au generalizat lucrurile și au ajuns la concluzia că de Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap;
– de Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce. Se împarte în schimb must și vin nou, pâine și lipie;
– dacă urmează să devii mămica, se spune că este bine să împarți din bucatele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

În plus, se spune că așa cum este ziua de 14 octombrie (frumoasă sau mohorâtă), tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Cuvioasa-Parascheva

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu