Cel mai mare coregraf al lumii va monta un spectacol la Opera Romana

Continuând seria impresionantă a premierelor cu ecou internațional, Compania de Balet a Operei Naționale București va interpreta, pe 1 mai, o creație originală purtând semnătura celui mai mare coregraf al lumii, Jiří Kylián.

Jirí Kylian – Falling Angels

Impresionat de calitatea extraordinară a artiștilor noștri, Jiří Kylián, unul dintre cei mai mari coregrafi ai lumii la ora actuală, a acceptat să lucreze cu dansatorii Companiei de Balet a Operei Naționale București și să monteze una dintre creațiile sale de succes: Falling Angels.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LZ5CWhJro4Y[/youtube] Creația este construită în jurul a două teme: disciplina și libertatea – două noțiuni opuse, caracteristice oricărei lucrări de artă. Omagiu adus femeilor balerine, spectacolul Falling Angels este o lucrare coregrafica concepută pentru opt interprete. Este, în fapt, un spectacol despre artiști și arta lor, cu tot ceea ce implică aceasta, de la anxietate, vulnerabilitate, complexul inferiorității și până la umor.

De-a lungul prestigioasei sale cariere, Jiri Kylian a conceput 92 de creații coregrafice. Creațiile sale au fost puse în scenă de peste 80 de companii din întreaga lume. Numele său este legat de istoria uneia dintre marile companii de balet contemporan: Nederlands Dans Theater (Olanda).

UNAC îi va conferi titlul de Doctor Honoris Causa

Prezența la București a marii personalități artistice va constitui prilejul unui eveniment de referință și pentru Universitatea Naționala de Artă teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale: UNAC va conferi lui Jiri Kylian titlul de Doctor Honoris Causa, pentru întreaga sa operă.

Pentru activitatea de excepție, Jiri Kylian a fost premiat în numeroase rânduri de către comunitatea profesională din care face parte.  Dar amplitudinea planetară a demersului său este subliniata de importantele distincții ce i-au fost conferite în mari state ale lumii:  Ofițer al Ordinului Regal Olandez Orange – Nassau, titlul de Doctor al Conservatorului Juilliard din New York, trei premii Nijinski obținute la Monte Carlo, Medalia de Onoare din partea Președintelui Republicii Cehia, titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare a Franței, Leul de Aur la Bienala de la Veneția, Medalia pentru Artă și Știință din partea Majestății Sale Regina Beatrix a Olandei.

Montarea spectacolului Falling Angels la București este un nou pas pe care Compania de Balet a Operei Naționale îl face pe scena internațională a dansului, după ce, în stagiunea 2009 – 2010, a avut privilegiul extraordinar de a fi selecționată pentru a prezenta, în premieră pe țară, două dintre creațiile de marca ale renumitului coregraf George Balanchine, reunite sub titlul “Seara Balanchine” (cu aprobarea acordata de George Balanchine Trust New York).

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu