Fundația Euromonitor pentru Excelență a anunțat cei 12 câștigători ai programului Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști.
Ceremonia de decernare a diplomelor și de anunțare a celor 12 câstigători care vor pleca la Bruxelles într-o vizită de studiu de o săptămână, a avut loc la Bucuresti, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene , în prezența Excelenței Sale, dna Angela Filote, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
În urma selecției, tinerii jurnaliști care vor beneficia de stagiul de pregătire de la Bruxelles sunt:
1. Cristina Arama – senior editor UNIMEDIA, (25 ani), Republica Moldova
2. Andrei Buga – coordonator clubeconomic.ro, (22 ani), Romania
3. Lia Chetrari – producator Canal Regional. (28 ani), Republica Moldova
4. Madalina Codreanu – editor-producator Antena3, (35 ani), Romania
5. Tudor Despina – redactor Revista 22, (25 ani), Romania
6. Ion Macovei – reporter Timpul, (31 ani), Republica Moldova
7. Ioana Matei – redactor Business Magazin (27 ani), Romania
8. Stefan Pascuta – Jurnalist TVR Cluj (25 ani)
9. Speranta State – editor PROTV, (26 ani), Republica Moldova
Marii câștigători ai programului Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști, care în afara stagiului de pregătire la Bruxelles vor beneficia și de câte un stagiu de pregătire profesională de trei săptămâni în cadrul unei prestigioase organizații de presă europene, sunt:
1. Ana Butnariuc – producator PRIME TV, (33 ani), Republica Moldova
2. Andrada Dumitrescu – senior reporter Realitatea TV, (35 ani), Romania
3. Alexandra Spanu – producator general NationalTV, (33 ani), Romania
Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști reprezintă un program de încurajare și facilitare a pregătirii profesionale și se adresează jurnaliștilor care doresc să capete o expertiză profesională în problematica europeană. Acest program îi ajută pe participanți să aprofundeze înțelegerea tematicilor legate de Uniunea Europeană, cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între Statele Membre precum și maniera în care este abordată problematica europeană de către media occidentală.
Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști cuprinde trei etape de pregătire profesională:
• un training specializat, susținut în România de către specialiști în relații europene;
• o călătorie de studii, de o săptămână, la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu oficiali ai Uniunii Europene;
• stagii de pregătire profesională, timp de trei săptămâni, în cadrul unor prestigioase organizații de presă europene.
Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști a fost lansat în 2007, anul aderarii României la Uniunea Europeană, ca o continuare a programului de stagii inițiat de National Forum Foundation / Freedom House în anii ’90, cu sprijinul Guvernului SUA, iar ulterior, din anul 2000, cu finanțarea JTI.
Din 2010, programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști este organizat de către Fundația Euromonitor pentru Excelență, iar începând cu anul 2011, programul s-a extins și în Republica Moldova.
Din start, obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștintelor și abilităților tinerilor jurnaliști români, prin expunere directă la realitățile democrațiilor dezvoltate, imersiune în medii culturale diverse și practică profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles.